Pörög a pécsi ítélkezés

Kiemelkedő eredményességgel dolgoztak tavaly a Pécsi Ítélőtáblán, miközben túlélték a nyugdíjaztatásokat is. 90 százalék körüli a teljesítmény.

hirdetés

A pécsi táblabíróságon tavaly olyan ügyeket tárgyaltak, mint a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt Péntek Lászlóé, vagy a kaposvári kisfiú, Szita Bence brutális gyilkosaié, de a pécsi bírák ítéletének köszönhetően először adtak igazat jogerősen devizahitelesnek bankjával szemben.

A 2013-as esztendő kapcsán Makai Lajos, a bíróság elnöke hétfői sajtótájékoztatón közölte: a korábbi negatív elvárásokkal szemben “szerencsésen túlélték” a nyugdíjazások miatt szükségessé vált személyzeti változásokat. Ezzel együtt pedig időszerű ítélkezést folytattak és a költségvetésük is egyensúlyban maradt.

Sikeresnek értékelte a Pécsi Ítélőtábla tavalyi munkáját az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde is. Handó Tünde a táblabíróság összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón azt mondta: a Pécsi Ítélőtábla annak ellenére volt képes ledolgozni az ügyhátralékát, hogy működését korábban komoly személyi változások és az is nehezítette, hogy illetékességi területe Baranya, Somogy és Tolna mellett Zala megyével egészült ki.

Az ügyek 90 százaléka hat hónapon belül befejeződik a Pécsi Ítélőtáblán, ahol 2013 végén fele annyi ügy maradt folyamatban, mint amennyivel a bíróság az évet kezdte – jegyezte meg.

Az OBH elnöke úgy vélte: a pécsi táblabíróságon a tavalyit megelőző esztendőkben tapasztaltakhoz képest kedvezőbbé vált a bírák munkaterhe, a döntéshozatal gyorsasága jobb az országos átlagnál.

Handó Tünde rámutatott, hogy különösen jók az eredmények a büntetőügyek tekintetében, melyeknek mindössze hat százaléka nem fejeződik be fél éven belül, a munka minőségére példaként pedig azt hozta fel, hogy a Kúrián egyetlen felülvizsgálati eljárás sem volt, amelyben az ítélőtábla határozatait hatályon kívül helyezték volna.