Nagyon sok lett idén a növény Pécsen és még nincs vége!

Több tucat közterületen zajlott és zajlik jelenleg is Pécs növényesítési programja idén – közölte Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A most kiültetett fák jelentős része a két esztendeje létrehozott Városi Csemetekertből származik, ahogy a virágok többsége is saját nevelésű. A munka intenzitását az indokolja, hogy Pécs szeretné kiérdemelni az Európa Zöld Fővárosa címet.

hirdetés

Jelentős előrelépések zajlottak le az utóbbi években a pécsi zöldterületek gondozása, fejlesztése kapcsán. Pécs a tavalyi évtől egyre intenzívebbé váló fásítási, növényesítési programjában számos helyszínre kerültek és kerülnek ki folyamatosan a növények – jelezte lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásában Páva Zsolt.

Nagy Ervin, Pécs főkertészének utasításaival a szakemberek olyan növényeket választottak, amelyek jól viselik az egyre szélsőségesebb környezeti körülményeket, jelentős árnyékot adnak nyaranta, s frissítik a város levegőjét.

Idén ősszel a szokásos növénygondozási munka mellett komoly hangsúlyt fordítottak az ültetésre is.

Az őszi virágosítási munkák során nagy mennyiségben hagymás és kétnyári virágokat ültettek el, novemberben a rózsák és az évelő ágyások telepítését kezdték meg. Beszédes az adat: míg 2010-ben és az előtt évente 3000 négyzetmétert borítottak virágok Pécsen, addig idén és az elmúlt években már 7000-9000 négyzetmétert. 

A Magyarürögi út – Rácvárosi út kereszteződésében egy jelentősebb zöldfelület található, ahová nemrég 200 rózsatő került ki.

A Kertváros forgalmas, még nem díszített kereszteződéseiben (Nagy Imre út – Malomvölgyi út, valamint Nagy Imre út – Aidinger út) mintegy 800 évelő növényt ültetnek ki. A későbbiekben ezek könnyen szaporíthatóvá válnak, így az újabb növényekből tovább virágosíthatják a városi közterületeket.

A fásítási és az egyéb, fás szárú növények ültetésére vonatkozó munkálatok is egyre nagyobb volumenben folytak Pécsen. Szintén lényeges, hogy míg 5-6 évvel ezelőtt csak néhány tucat fás szárú növényt telepítettek Pécs közterületeire, addig az elmúlt idényben már közel 2000-et, idén pedig tavaszig 8400-at. Ezek közül 5400 fát ültetnek ki!

– Gesztenye- és liliomfákat ültettek ki a Szent István térre, a Barbakán mellé és a Sétatérre. A munkák során egyrészt a fapótlás volt a cél, másrészt a mediterrán hangulat erősítése.

– Emellett zajlik a Pezsgőház, valamint az Ókeresztény Mauzóleum környezetének növényesítése is.

fa ültetés, sztojkovics éva, hl04
A Pezsgőház mellé is kerültek új növények

A Jókai térre is megérkeztek az új fák. Oda tucatnyi magas törzsre nevelt örökzöld liliomfa került ki. A helyi adottságok ezen fák esetében kifejezetten jók, így minden bizonnyal stabilabb növények lesznek, mint a korábbi csepleszmeggyek. A fák sötétzöld levelei egész évben fennmaradnak.

guinness sétány, hl9
Pécsen már Guinness-rekord-sétány is van a virágosítási rekordnak köszönhetően

– A Vasarely tér területén a kiemelt ágyakba kerültek csüngő cédrusok. Az értékes, különleges megjelenésű növények ugyancsak jól illeszkednek az erősítendő mediterrán miliőhöz.

– A Pécsváradi út – Üszögi út deltájának mint a város keleti kapujának díszítésére is sor kerül. A kertészeti munkák egy esztétikus zöld kapu kialakítását célozzák, csakúgy, ahogy történt ez Kertváros esetében, a Siklósi útnál. A kiültetett növények között cédrusok, ciprusok, cserszömörce, terülő borókák és díszfüvek kapnak többek között helyet.

Városszerte érdekes növények is megjelentek, mint például a selyemmirtuszok, mirtuszloncok, szamócafák, mexikói ligetszépék.

– A fásítás, a növényesítés mellett barcelonai, párizsi mintára végrehajtották a Keszüi úti platánok fiatalító metszését is. A munkálatokat egyrészt a fák egészségének, másrészt a környéken élők biztonságának fenntartása indokolta.

Sight_2016_11_07_094308_308
A Jókai téren nemrégiben ültették el a fákat

Jelenleg a pécsi zöldfelületi rendszer frekventáltabb részeit szeretnék kiemelni, azaz a belvárosi és városközponti területeket, városkapukat, a nagy forgalmat lebonyolító, főbb közlekedési utak környékét.

Az évelő ágyások elültetésével és a Városi Csemetekertben megkezdett növényszaporítással az a cél, hogy a lakosságot is bevonva több egyszerűen gondozható, a társasházak területein lévő virágfelületet hozzunk létre. Az ősz és a tél folyamán pedig további zöldítés lesz majd városszerte, amit jövőre is folytatnak.