Nagyot kaszál Pécs a fesztivállal

Anyagilag is jövedelmező lesz Pécs és az állam számára a nemzetközi kórustalálkozó, hiszen az ide érkezó hatezer ember tíz át napon él, eszik, költ a megyeszékhelyen. Az EUROPA CANTAT pénteken kezdődik hivatalosan, de már most nagy a nyüzsgés városszerte. Kedden tartották az indító sajtótájékoztatót.

Mint azt Őri László alpolgármester megjegyezte, a rendezvény segítségével a megyeszékhely megerősíti amúgy is kiemelt szerepét a kontinens művészeti és zenei térképén. Utalt arra, hogy a fesztivál illeszkedik abba a kulturális léptékváltásba, amelybe a város a 2010-es kulturális fővárosi címével belekezdett.

europa cantat sajtótájékoztató3

Kitért rá: az EUROPA CANTAT 700 millió forintos szervezési költsége – amelyet az önkormányzat és az állam 150-150 millió forinttal támogatott – a számítások szerint anyagilag is jövedelmező lesz. Példaként felhozta: a Pécsre érkező kórustagok, az érdeklődők komoly forgalmat jelentenek majd a helyi idegenforgalmi szereplők, a kulturális ipar számára, az adóbevételekből a befektetett közpénz másfél-kétszerese is megtérülhet.

Mint azt Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség – EUROPA CANTAT elnöke az esemény előtt rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a kórusfesztiválra csak Magyarországról több mint 1400 énekes érkezik; összesen 136 koncertet tartanak a kilenc napos esemény alatt és minden este közös éneklésre hívják az embereket.

europa cantat sajtótájékoztató1

Az elnök, aki egyben a pécsi rendezvényt szervező társaság ügyvezetője is, kiemelte: a fesztiválon a kórusok számára műhelymunkákat biztosítanak tudásuk elmélyítésére délelőttönként, majd az énekesek délután és esténként annak gyümölcseit a látogatók, érdeklődők elé tárják. Hozzátette: a székesegyház mellett Michael Gohl zürichi karnagy vezetésével tartják meg a közös énekléseket. Az érdeklődők számára az ilyen alkalmakhoz 20 ezer énekesfüzetet is biztosítanak a szervezők.

Móczár Gábor kitért arra, hogy a rendezvény ideje alatt a baranyai megyeszékhelyen húsz, a régióban további tucatnyi helyszínen 136 koncert várja a közönséget. A rendezvények nagy része ingyenes és szabadtéri; utóbbi események befogadóképessége gyakorlatilag korlátlan lesz, míg az ingyenesen látogatható fedett koncertekre a fesztivál honlapján, az ecpecs2015.hu címen lehet majd regisztrálni.

europa cantat sajtótájékoztató4

Az elnök hozzátette: a 4100 énekes mellett mintegy másfél ezer zenész, táncos is közreműködik az eseményen. Többek között a Pannon Filharmonikusok tartanak koncertet, de fellép a Muzsikás Együttes, a Parno Graszt, a Szélkiáltó és számos kisebb-nagyobb zenekar Európa több országából, főként Horvátországból.

Sonja Greiner, a szervezet főtitkára felidézte: a minden harmadik évben megrendezett EUROPA CANTAT-ot első ízben 1961-ben a világháborúban harcolt katonák hívták életre a béke jegyében. Azóta minden városban tovább színesedett, bővült az esemény, míg mára a világ egyik legnagyobb zenei rendezvényévé nőtte ki magát – emelte ki.

Hirdetés