300 millió a pécsi Református Kollégiumra

Kívül-belül megújult a Pécsi Református Kollégium épülete. 292 millió forintos pályázati pénzből, valamint önerőből készült el a bővítés és felújítás. Az öt új kollégiumi szobát elsősorban a drávafoki és nagyharsányi tagintézményekből kikerülő, hátrányos helyzetű diákok számára készítették. De új tantermeket is kialakítottak, és már 400 gyerekre tudnak főzni a kollégium modernizált konyhájában.

hirdetés

Öt kollégiumi szoba, négy új tanterem, egy tetőtéri vendégszoba, egy közösségi helyiségként is használható pince készült el, de bővült az étkező, és a konyhát is modern berendezésekkel szerelték fel az új tanév kezdetére a Pécsi Református Kollégiumban.

A fejlesztés egy 292 millió forintos uniós pályázatból és önerőből valósult meg a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásában működő intézményben. Az Engel János utcai székhelyen egy 230 fős gimnáziumi, egy 400 fős általános iskolai és egy most már 80 fős internátus intézményegység kap helyet.

Jutott tantermekre is

A Pécsi Református Kollégiumnak három tagintézménye is van: a Drávafoki és a Nagyharsányi Általános Iskola, valamint a Vadász utcai óvoda.

Kutasné Kovács Éva kollégiumigazgató azt mondja, a fejlesztéssel a drávafoki és a nagyharsányi tagintézményben tanuló gyerekeknek sikerült helyet találni Pécsen. Őket a nyolcadik osztály elvégzése után tanítják Pécsen, ezért volt szükségük új kollégiumi szobákra. – A falvakban sok hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyerekek tanulnak, őket várjuk főleg az új épületrészekbe – mondta az igazgató.

A felújítás ezzel viszont még nem ért véget: egy közelmúltban megnyert másik pályázattal az óvodában a nyílászárók cseréje, és a régi épület energiahatékonyságának növelése valósulhat meg. A távolabbi cél pedig az, hogy a jelenleg négy épületben lévő általános iskolának egy önálló, közös épülete legyen.