Nagyot szívhatnak a mazsolák

Az autósiskolák elmondása szerint elképesztő túljelentkezés van az oktatásra, mostanában mindenki jogosítványt szeretne. A KRESZ-vizsga és a forgalomban eltöltött órák után azonban váratlan akadállyal találják szembe magukat: vizsgaidőpontot csak hónapokra előre tudnak igényelni.

hirdetés

Ha elsőre nem sikerül a forgalmi vizsga – márpedig ez az emberek kétharmadával így van –, újabb hónapok elé néz a vezetni vágyó. Mindeközben veszít a gyakorlatból, ha nem vesz új órákat. Az új órák pedig egyértelműen pluszkiadással járnak. Hol van a probléma? Kevés a vizsgáztató? Túl sok a jelentkező?

A Baranya Megyei Kormányhivatal Közlekedési Osztálya megerősítette, hogy az elmúlt időben nagy mértékben megnőtt a vizsgára való várakozás ideje. Az elméleti vizsgákra átlagosan öt hetet, a forgalmira két hónapot kell várnia a jelentkezőnek.

Oka ennek, hogy a tavaly áprilisban életbe lépett kormányrendelet szerint az autósiskolai oktató nem végezhet vizsgabiztosi tevékenységet. Így megcsappant a vizsgáztatók száma. Ezzel párhuzamosan szerencsétlen körülmény az is, hogy a kimutatások szerint az elmúlt év elejétől kezdve megnövekedett a vizsgára jelentkezők száma.

A több sikertelen vizsga is hozzájárul az időpontok sűrűsödéséhez, a várakozás alatti vezetési gyakorlatból való kiesés pedig tovább nehezíti a dolgot.

sorban állás
Nemcsak a forgalmi, az elméleti vizsgára is sokat kell várni

A Kormányhivatal a helyzet enyhítésére nemrég bővítette a lehetséges napi vizsgák számát, már reggel 7 órakor is van lehetőség megmérettetni magunkat a korábbi 8 óra helyett és délután is beiktattak eggyel több vizsgaidőpontot. Lehetőség nyílt arra is, hogy a vizsgaidőpontot már a tanulmányok megkezdésekor igényelni lehessen, így lerövidítve a lehetséges passzív időszakot.

Rácz István, a Rácz Autósiskola ügyvezetője szerint abból adódik a probléma, hogy a kollégák túlnyomó többsége az oktatás mellett tette le a voksát a vizsgáztatással szemben. Így torlódtak fel a tanulók és az időpontok is.

A legnagyobb gondot viszont az jelenti, hogy egy júliusban megbukott diák csak októberben próbálkozhat újból, ha pedig nem vesz túlórákat, teljesen esélytelen lesz a következő alkalommal  – egyszerűen mindent el fog felejteni.

– Az oktató is olyan, mint egy sportedző – mondta. – Úgy ütemezi a tanuló óráit a vizsga időpontjához igazítva, hogy „csúcsformában” legyen a nagy napra.

Rácz a problémára egyelőre nem lát megoldást, de szerinte elképzelhető, hogy a közeljövőben korlátozni fogják a jelentkező tanulók számát a tarthatatlan állapot kezelése érdekében.