Napelemekkel jut több pénz gyógyításra

300 millió forintos beruházás keretében napelemes rendszereket építenek ki a Pécsi Tudományegyetem legnagyobb energiaigénnyel rendelkező klinikai épületein. A projektről szóló sajtótájékoztatón Bódis József rektor és Girán János, Pécs alpolgármestere a környezettudatosság és a költséghatékonyság fontossága mellett azt is hangsúlyozták, hogy mindezzel elérhetőbbé válhat a Zöld Főváros-cím elnyerése is.

hirdetés

Szeptember végéig közel kétezer napelemet helyeznek el a PTE legnagyobb energiafogyasztású épületein. Az Európai Unió által finanszírozott projekt keretében napelemes rendszereket telepítenek a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára, a Szigeti út és Honvéd utca egyes épületeire, valamint a Garai utca és a Rákóczi úti klinikai tömb egyes ingatlanaira.

Napelem_150813

A beruházást ismertető csütörtöki eseményen Bódis József, a PTE rektora hangsúlyozta, hogy reményei szerint a mostani fejlesztés révén több forrás juthat a betegellátásra is.

– Mivel az egészségügyi ellátás anyagi dotációja nem változik, arányaiban több fog jutni a betegellátásra, mert olcsóbban fogunk tudni dolgozni és kisebb lesz a rezsiköltség is. Az egészségügyben minden fillérre szükség van, ha ez meg tud jelenni a betegellátásban, netán a munkatársaink bérében, akkor ez már komoly segítséget jelent. Ezért a következő pályázati periódusban is tovább kívánjuk folytatni telephelyeink és intézményeink energetikai korszerűsítését.

Napelem_150813_2

A mostani fejlesztésből Pécs is profitálhat. Girán János alpolgármester úgy fogalmazott beszédében, hogy Pécs széles körű egészségügyi ellátórendszerrel rendelkezik, így a mostani beruházással annak versenyképessége is növekedik. Az a megtakarítás pedig, amely ezen beruházás révén képződik, szolgáltatásfejlesztésre is fordítható.

– Fontos ez a beruházás Pécs olyan ambícióinak szempontjából is, amelyek a zöld fővárosi cím elnyerését célozzák. A visszajelzések alapján jó úton járunk, hiszen nemrég a brüsszeli értékelők a múlt évi pályázatból két jó példát is beemeltek a gyűjteménybe, amely nemzetközi szinten is alapul szolgál a címre pályázók számára.

Az alpolgármester hozzátette, hogy a jelenlegi beruházás mintegy kiegészítéseként a város a TOP-források felhasználásával tervezi saját napelem-parkjának kialakítását Tüskésréten.

– Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy Pécs élhetőbb város legyen, korszerűbb és versenyképesebb környezet álljon rendelkezésre mind a betegellátás, mind pedig a gazdaság területén – mondta az alpolgármester.