Napközi: szidják, pedig hasznos?

Pécsett is leginkább a felsősök kérnek felmentést a 16 óráig tartó napközi alól. Bár támadják a rendszert, ha jól alakítják ki a szabályokat, hasznos is lehet. Ott ugyanis felügyelik a gyengébb tanulmányi átlaggal rendelkező diákokat.

hirdetés

Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője szerint a felsős diákok 70 százalékának szülei kérvényezték, hogy gyermeküknek ne kelljen délután 4-ig az iskolában lenni. Az alsó tagozatosoknál ugyanez az arány 27 százalék. A képviselő szerint beigazolódott a felvetésük: a kötelező napközi rendszere megbukott.

Az LMP ezért a napközi helyett az egész napos iskola bevezetését szorgalmazza. Utánajártunk, hogy mennyire működőképes a rendszer Pécsett.

A pécsi iskolákba járó alsó tagozatos diákok 18 százalékát kérték ki szüleik a hét minden napjára. További 18 százalékuk pedig csak bizonyos napokon mehet el 16 óra előtt.

A felsősöknél Pécsett is magasabb az arány: 69 százalékuk minden nap, 10 százalékuk pedig bizonyos napokon mentesül a 4-ig tartó „napközi” alól.

Páva Péter, a KLIK pécsi vezetője a kormany.hu-n található útmutatóra hivatkozott a témában. A rendelet szerint a döntésnek minden esetben egyedi mérlegelés alapján kell megszületnie.

Iskola
Itt azoknak is tudnak segíteni, akiknek nehezebben megy a tanulás.

 

– Az iskolai szabályok megalkotása az intézményvezető és a tantestület hatásköre. A tanórák és egyéb foglalkozások rendjét, illetve a távolmaradás szabályait a házirendben kell meghatározni. Az intézményvezetőnek azonban minden tanuló esetében egyedileg kell mérlegelnie a felmentést, vagy annak elutasítását. Úgy, hogy az a tanuló érdekeit szolgálja – áll Páva Péter válaszában.

A témában megkerestük Uzsalyné Pécsi Ritát, a több iskolát is tömörítő megyervárosi iskolaközpont vezetőjét is, akitől megtudtuk, hogy miként működik a rendszer a gyakorlatban.

-Többnyire különóra, vagy edzés miatt kérik el gyermeküket a szülők a napköziből, de a diákok általában abban az esetben is megkapják a felmentést, ha otthon vannak a szülők, vagy a tanuló már hatékonyan tud egyedül is tanulni. Olyan esetről viszont nem tudunk, hogy bármilyen kérést elutasítottak volna – mondta el Uzsalyné Pécsi Rita.

Az iskolaközpont vezetője hozzátette, hogy tapasztalata szerint amelyik gyerekre otthon nem figyelnek igazán, azt a szülei nem is kérik ki. Velük így az iskolában tudnak foglalkozni. Sokan viszont feltételesen kapják meg az engedélyt a napközi elhagyására: ha csökken a tanulmányi átlaguk, újra kötelezhetik őket a részvételre.