Ne bánkódjon hogy vége a nyárnak, Pécs ősszel is király!

Sokunk mély depresszióba esett, hogy nincs már 40 fok és riviéra, de szerencsére városunk hamar elfeledteti ezt velünk. Összeszedtünk pár érvet, hogy miért imádjuk hogy szeptember van, mit lehet csinálni ilyenkor Pécsett és miért érdemes kizökkennünk a nyár siratásából.

hirdetés

Egy egész listát állítottunk össze augusztus végén, hogy a nyárimádók kicsit megnyugodjanak, mivel nincs vége a világnak szeptemberben sem. Ha ön még mindig depressziós, egyrészt olvassa el korábbi cikkünket ITT, másrészt nyálazza át újabb listánkat, amivel megpróbáljuk megmutatni a szeptember napos oldalát. Íme:

1. Újra jön az AszPiK, ezúttal vasárnaponként

Szappanna Aszpik

A megszokott pécsi kézműves, termelői és designer piac, havonta egy alkalommal boldogítja a helyieket, szeptembertől pedig szombat helyett vasárnap lesz. A legközelebbi esemény 13-án, 9:00-15:00 óráig lesz. A megszokott módon a piacon lehet kapni chilliket, kolbászt, sonkát, házi tehénsajtokat, hagyományos és különleges lekvárokat, termelői mézet, péksüteményt, ékszereket, horgolt árut, egyedi textil ajándék- és használati tárgyakat és natúr szappanokat – mindezt pécsiek által készítve!

2. Közeleg a Pécsi Napok!

Pécsi Napok - 2015 (4)

Nem lesz semmi az idei Pécsi Napok zenei felhozatala! Legendás, trendi, kultikus és közkedvelt pécsi zenekarok lépnek fel a város főterén és a Sétatéren is, 11 bulis napon keresztül, ráadásul teljesen ingyen. Az esemény szeptember 17-27- között lesz. A részletes programról ITT írtunk korábban, a Pécsi Napok hivatalos weboldalát pedig ITT találjuk meg!

3. Bekukkanthatunk Pécs rejtett udvaraiba

A Nyitott Udvarok Napját a legutóbbi alkalommal is imádtuk, hát most újra barangolhatunk a titkos belsőkertekben. Szeptember 26-án, ezen a későszeptemberi napon újra sok program vár majd minket többek között a Nick Udvarban, a Hild Udvarban, a Pécsi Levéltár udvarában, Gajcsi Blanka ötvösművész magánudvarában és még több izgalmas helyszínen. A Facebook eseményt ITT találjuk.

4. A szeptember a kirándulás hónapja

Tavaly megörvendeztettük olvasóinkat Baranya négy legszebb zarándokútjának bemutatásával. Bármennyire is szeretjük a nyarat, a legjobb időszak a kirándulásra mégis az ősz, ugyanis nincs gatyarohasztó meleg, viszont az erdő ugyanolyan szép, és békés. Kiránduljunk a Kelet-Mecsekben, Kővágószőlősnél vagy a Tenkes-hegyen, biztos isteni napunk lesz. A részletes útvonalakat ITT tekinthetjük meg.

5. Lágy, bársonyos fények

Az alacsonyabb napállásnak köszönhetően egész nap ragyogóak és melegek a fények, ami igazán kedves a fotózás szerelmeseinek, de annak is jólesik a látvány, aki nem az optikán keresztül látja a világot. Ráadásul a sárguló levelek miatt a kültéri helyszínek is ragyogóvá változnak, ha még nem fotóztunk hobbi szinten, most kezdjük el!

őszifoto

6. Must, bor, buli

Az ősz a szüret időszaka, így akár van nagymama vidéken akinek van szőlője, akár nem, a Pécs környéki falvakban, városokban jön a borkóstolás és a hatalmas bulik. A Mohácsi Szüreti- és Borfesztivál szeptember 19-én, az Európai Bordalfesztivál Villányban szeptember 25-27-én, és a Villányi Prémium bormustra szeptember 26-án lesz. Ha hivatalosak vagyunk szüreti fesztiválra, a világért se hagyjuk ki, az év egyik legmeghatározóbb összejövetele lesz.

 

7. Isteni termések, gyümölcsök

Legyen az a füge, gesztenye, tök, csipkebogyó, szőlő, dió, az ősz káprázatos gyümölcsökkel és termésekkel kecsegteti a konyhatündéreket. Ne gondoljuk, hogy csak nyáron lehet jó befőttet, vagy süteményt készíteni, a piacon ilyenkor is rendkívül nagy a választék egészséges gyümölcsökből, ráadásul az erdőben is gyűjtögethetünk érdekességeket. Fantasztikus italok készíthetőek például az őszi finomságokból, receptek ITT.

Őszi gyógylevek