Ne higgye, hogy tudna ilyen képeket festeni!

Idén lenne 100 éves Gyarmathy Tihamér (1915-2008), a Pécsett született Kossuth-díjas festőművész életműve előtt a város, és a Janus Pannonius Múzeum méltó módon, egy párját ritkító tárlattal tiszteleg, egyszerre két helyszínen is, a Modern Magyar Képtárban és a Múzeum Galériában.

hirdetés

Gyarmathy Tihamér képeiből nyílt kiállítás pénteken Pécsett. A város egyik legfontosabb festőművésze idén lenne 100 éves. A „Bemérve a mérhetetlen” címmel megrendezett centenáriumi emlékkiállítást a Janus Pannonius Múzeum saját kollekciójából, valamint más közgyűjtemények és rangos magángyűjtemények anyagából állították össze a tárlat szervezői.

Sokan voltak kíváncsiak a megnyitóra
Sokan voltak kíváncsiak a megnyitóra

Az év egyik legjelentősebb pécsi művészeti kiállítását Oszoli Dénes, a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság elnöke nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy Gyarmathy Tihamérnak a város rendkívül sokat köszönhet, hiszen Pécset az ő munkássága nélkül alighanem nem emlegetnék kulturális központként.

Geometrikus és organikus egyben
Geometrikus és organikus egyben

Gyarmathy munkásságára pedig Pécs is nagy hatással volt, hiszen itt ismerkedett meg a Bauhaus leghíresebb pécsi képviselőjével, Martyn Ferenccel, akivel együtt vált az Európai Iskola néven 1945-ben szerveződő modern művészeti csoportosulás tagjává.

El lehet veszni Gyarmathy képeiben
El lehet veszni Gyarmathy képeiben

A festő felszabadult kifejezés- és látásmódja – folytatta Oszoli – pedig nem csupán a város festészeti életét, hanem építészetét is meghatározta, de szellemi hagyatékára (több mint 130 műre) a pécsi kulturális élet minden területe alapozhatott, és alapoz is. Gyarmathy tehát mind a mai napig jelen van a városban azáltal, hogy – többek közt – az absztrakt szürrealizmust és az organikust a racionális geometrikus elemekkel vegyítő életműve a fiatal pécsi alkotókat inspirálja az értékteremtésre. Ez pedig egy olyan városban, ahol a művészeti oktatásnak külön intézményei vannak, felbecsülhetetlen jelentőségű.

Meghatározta Pécs kulturális életét
Meghatározta Pécs kulturális életét

Oszoli végezetül kiemelte, hogy a város két dologgal adós eddig Gyarmathy Tihamérnak. Az egyik egy emléktábla felállítása, melyre kitűnő alkalmat ad a centenáriumi év, a másik pedig egy átfogó könyv szerkesztése Gyarmathy munkásságáról, melyhez a forrásokat már elkezdték összegyűjteni.

A tárlat 2015. december 30-áig kedd és vasárnap között 10-18 óráig látogatható.