Ne gyűlöld a kígyót!

Interaktív foglalkozásokon vehetnek részt ezentúl alsó tagozatos általános iskolások a Pécsi Állatkert, az önkormányzat és a KLIK együttműködésének köszönhetően. Az első csoport ma megismerkedhetett a kígyókkal és békákkal a „Nem szeretem állatok” tematikus program keretében.

hirdetés

Az első alsó tagozatos csapat a meszesi iskolából érkezett a „Nem szeretem állatok” foglalkozásra, nekik azokat az állatokat mutatták be az állatkert gondozói, amelyek általános közutálatnak örvendenek: például a kígyókat, a békákat. A csapatot be is avatták, s bár a „melyik állatoktól féltek leginkább?” kérdésre még egy „a libától” válasz is érkezett, a győztes egyértelműen a kígyó volt. Így a gyerekek velük ismerkedhettek meg testközelből. Nem hiába, hiszen annak ellenére, hogy eleinte tartottak tőle, később már kézről kézre járt egy sikló.

állatkert, gyermekfoglalkozás, hl07
Széles mosoly kígyóval!

Őri László, Pécs alpolgármestere az új programról szóló szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a fél évvel ezelőtti nyitás óta több mint 120 ezer látogató érkezett az állatkertbe, ami mutatja, hogy mekkora turisztikai vonzerőt jelent a város számára.

– Lényeges, hogy a gyerekek természethez való viszonyulása, a környezettudatos szemléletformálás korán elinduljon, a cél az, hogy az állatok szeretetére való nevelés már pici korban megvalósuljon – mondta az alpolgármester.

Így az önkormányzat rögtön az állatkert kezdeményezése mellé állt, hogy minél több pécsi általános iskola alsó tagozatos diákja vehessen részt zoopedagógiai, ismeretterjesztő foglalkozásokon.

állatkert, gyermekfoglalkozás, hl02
Nem sokáig idegenkedtek a siklótól a diákok

Páva Péter, a KLIK helyi tankerületének vezetője szerint ugyan sok mindent meg lehet tanulni egy iskolai biológiaórán, de valóban, testközelből tanulni, tapasztalni mindennél többet ér. – A tudásátadás célja nemcsak az, hogy megismertessük, hanem hogy meg is szerettessük a gyerekekkel az állatokat – tette hozzá.

Az új programról szóló, háromoldalú együttműködési megállapodást Őri László, Páva Péter és az állatkert újonnan kinevezett igazgatója, Siptár Dávid ünnepélyesen írták alá.

állatkert, gyermekfoglalkozás, hl03
Siptár Dávid, Őri László és Páva Péter

Ennek alapján az állatkert a 2016/2017-es tanév során minden pécsi általános iskola alsó tagozatosainak lehetőséget biztosít csoportos látogatásra. A foglalkozások keddi, szerdai és csütörtöki napokon zajlanak, előre egyeztetett időpontokban. A csoportok legfeljebb 35 fősek lehetnek.

A négyféle tematikára épülő 45-90 perces foglalkozások:

Nem szeretem állatok

A kevésbé kedvelt állatokkal való megismerkedés

Háziállatok

A haszonállatok megismerése

Állatok a házban és a ház körül

A közvetlen környezetünkben élő állatok megismerése

Két láb, négy láb, tollak, pikkelyek, bundák

Az akvárium-terrárium állatainak megismerése