Négymilliárdot költ Pécs az oktatásra

Összesen négymilliárd forintot költ Pécs az oktatási, nevelési intézményekre évente – közölte Csizi Péter, Pécs alpolgármestere az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pécsett megtartott szakmai tanévnyitóján. A város 2011 óta folyamatosan újítja fel az épületeket.

hirdetés

Budapest és Miskolc után Pécsett rendezte meg a köznevelésért felelős államtitkárság azt a szakmai konferenciát, amelyen a pedagógusok a következő tanévben várható változásokról kaphattak átfogó képet.

tanévnyitó (2)

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere megnyitón elmondta, a városunk jövőjének alapja az oktatásban rejlik, ezért a magasabb szintű oktatáshoz biztosítani kell a legjobb hátteret. Pécsett 12 különböző fenntartó van – civil szervezetek, egyházak, az állam –  ám Pécs nem engedte el a pedagógusokat, a diákokat, illetve a kormányzattal közösen részt vesz az oktatásban és annak fejlesztésében. Kiemelte, éves szinten 3 milliárdot költ az intézmények fenntartására, további egymilliárdot pedig karbantartásra.

Az alpolgármester beszámolt arról is, hogy 2011-ben indult el az intézménymodernizációs program, hiszen volt olyan épület is, amelyben 1941 óta csupán egy tisztasági festést történt. A program keretében a három, korábban életveszélyessé nyilvánított IMS-szerkezetű iskolából kettőt már meg is újított Pécs. A Testvérvárosok Terei intézményben éppen most szeptemberben már a vadonatúj iskolában kezdhetik meg a tanulmányaikat a diákok, miközben a Leőwey Klára Gimnázium sorsa is rendeződött, ahol szintén több százmilliós felújítás zajlik.

tanévnyitó (4)

Hozzátette: miután 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda a gyerekeknek, ezért Pécsett óvodai bővítésre is szükség volt; a megújult, nagyobb férőhellyel rendelkező Rácvárosi Óvodát a jövő héten adják át. Korábban a szakmai elvárásoknak megfelelően 8 új óvodai álláshelyet biztosítottak a nevelők számára .

Czunyiné Bertalan Judit, köznevelési államtitkár szerint minden szülő hálával és köszönettel tartozik a pedagógusoknak, hiszen amint belép a gyermek az iskola kapuján, attól kezdve több időt tölt a tanárokkal, mint a családjával, így sokszor a tanár hamarabb tudja meg a gyermek gondjait, nyújt neki segítséget, mint a saját családja.

Az államtitkár bejelentette, már elkészült az a terv, amellyel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központok megyei szervezeteit is kialakítják annak érdekében, hogy csökkentsék a bürokratikus folyamatokat, hiszen előfordult, hogy bizonyos esetekben a budapesti központ jóváhagyására hónapokat kellett várniuk a tanároknak.

Megjegyezte azt is, 3 milliárd forint áll már most rendelkezésre arra, hogy a tanuszodákat, tornacsarnokokat építsenek az országban, valamint további 1 milliárdot óvodafejlesztésre áldoznak.