Nehezen találnak munkaerőt Pécsett

A Pécsen idén irodát nyitó multinacionális cég folyamatosan igényli a munkaerőt, pedig már hónapokkal ezelőtt be kellett volna tölteni az összes állást. Úgy tűnik, vagy kevés Pécsen a jól képzett, nyelveket beszélő fiatal, vagy nem vonzó a munka.

hirdetés

Reggel hattól este nyolcig, hétfőtől péntekig foglalkoztat pécsieket a városba tavasszal betelepült Unisys. Annyi az elvárás az állásra jelentkezőktől, hogy a telefonos ügyfélszolgálati munkakörben megállják a helyüket. Nagyrészt külföldieknek kell ugyanis segíteniük, így a perfekt német nyelvtudás elvárás, s angolul is viszonylag jól kell beszélniük.

A multi azért választotta Pécset, mert itt megtalálható a magasan képzett munkaerő –vélték a cégnél az indulásnál. A munkaügyi hivatal azonban folyamatosan keresi számukra az embereket ma is és van fluktuáció is. A tervezett száz fő helyett ma még csak harmincan dolgoznak a cégnél, így a társaság több álláskereső oldalon is hirdeti magát. A cég azonban bízik a jó folytatásban.

Nincsenek elegen…

– Csak azoknak tudjuk felajánlani a pozíciót, akik megfelelnek a nyelvi teszten, majd sikeresen túljutnak a kiválasztási folyamat további fordulóin is – magyarázza Deák Andrea, a Unisys HR-menedzsere a szigorú szabályokról. – Azokat a jelölteket várjuk a cégnél nagy szeretettel, akik kitűnő nyelvi és kommunikációs képességgel rendelkeznek, jó a problémamegoldó készségük és ügyfélközpontúak – teszi hozzá.

Annak ellenére nem tapossák egymást halomra az állásokért, hogy a társaság versenyképes fizetést – bár erre hivatalos választ nem kaptunk, információink szerint bruttó 300 ezer forint körüli bért – és juttatási csomagot biztosít a kollégáknak. Emellett számos belső előrelépési lehetőség is adott azoknak, akik hosszú távú karriert terveznek. S ha ez nem lenne elég: étkezési támogatást, helyi közlekedési bérletet, egészségpénztári és önkéntes nyugdíjpénztári támogatást is adnak.

– Nekem sikerült bekerülnöm, bár rendkívül komoly feltételeket támasztanak. Talán ez is oka annak, hogy lehetnénk többen is a cégnél. Kiválóan kell tudni a nyelveket, s a némettel nagyon megizzasztottak; szerintem sokan éppen azért nem tudnak bejutni az állásra, mert valóban nem beszélnek profi szinten – mondja lapunknak a cég egyik huszonéves alkalmazottja.

Szerinte azonban lassan, ám biztosan azért bővül a létszám.