Nekimentek Matyi Dezsőnek

Több könyves vállalkozó is milliókat követel Matyi Dezsőtől – írja a Magyar Narancs. A Pécsi Direkt Kft.-n keresztül felépített Alaxandra cégbirodalomnak komoly gondjai vannak.

hirdetés

Nincs könnyű helyzetben Matyi Dezső, hiszen alighogy elcsendesedtek a hangok a PMFC körül, és békülékeny hangnemű közleményben új irányt jelölt meg a csapat háttérmunkáját illetően, a könyves birodalma továbbra is komoly nehézségekkel küszködhet.

Mint megírtuk, Matyi Dezső központi cégét, a Pécsi Direkt Kft.-t 1993-ban hozta létre, amelynek az éves nettó árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot, s közvetlenül 19 cégben rendelkezik részesedéssel. A 2012-es mérlegadatok szerint a társaság tartozásai 2012. december végén meghaladták a tízmilliárd forintot, bár 7,4 milliárdos követelésállománya is volt.

Frissebb adatok azonban nem állnak rendelkezésre, egyelőre ugyanis még nem találhatóak meg a nyilvános céges adatbázisban. Ez a Magyar Narancs cikke szerint nem jelent túl jót, vélhetően vitája támadt a könyvvizsgálójával. A lap úgy tudja, hogy több, az Alexandra-cégbirodalomhoz köthető cég ellen a NAV is indított végrehajtást, de a Magyar Posta is ott van a sorban. A Pécsi Direkt esetében az OTP és Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kezdeményezett végrehajtást. Sőt, a cégben szinte harmadára, 320 fősre apadt a korábbi 895-ös létszám a lap információi szerint.

Mindezek mellett már van olyan kiadó is, amely a fennálló tartozások miatt visszavonta termékeit az Alexandrából, de több cégnek is elszámolási vitája van Matyiékkal, sokmilliós tartozásokat emlegetnek, amellyel adósuk maradt a pécsi vállalkozó. Ugyanakkor arról is ír a lap, hogy Matyi megpróbálja valamilyen módon rendezni a fennálló adósságokat, bár igen hosszú – három éves – határidőket is kért erre. Ez pedig nem mindenkinek jelent garanciát.

A piaci szereplők szerint egyébként kormányzati mentőöv hozhat megoldást a cégbirodalom bajaira, ám a kulturális tárca a beavatkozás lehetőségét elhárította. Ugyanakkor éppen a PMFC kapcsán kiadott legutóbbi közlemény tartalma – amelyben az áll, hogy Matyinak “kitartást és reményt ad a magyar sportban tapasztalt kormányzati és önkormányzati szerepvállalás” – mégis előrevetítheti, hogy lehet változás e tekintetben.