Nem adja az államnak az iskoláit Pécs

Pécs ragaszkodik ahhoz, hogy januártól is önmaga működtesse, fejlessze a közoktatási intézményeket, ezért nem kéri az államtól az üzemeltetési feladatok átvételét. Míg más városokban a fénymásoló papírokon megy a vita, Pécs a nyugodt építkezés és fejlesztés híve.

Mint ismert, januártól minden alap- és középfokú oktatási intézmény szakmai irányítása, a pedagógusok bérezése állami feladattá válik. Az épületek ezzel még megmaradnak az önkormányzat tulajdonában. A kisebb, 3000 fő alatti lélekszámú településektől az állam – hacsak a település önkormányzata másképpen nem dönt – átveszi az üzemeltetési feladatokat is, míg a nagyobb falvaktól, városoktól csak külön kérésre teszi ezt meg; ezekben az esetekben azt is vizsgálják, a település forrásaiból futná-e fenntartásra. Ha igen, hozzájárulást kérnek majd a településtől.

Bár az országban több helyütt felháborodás kíséri az új rendszert, s egyes helyeken arról folyik a vita, hogy vajon a fénymásoló papírok beszerzését ki állja, Pécsen rövid megfontolás után úgy döntött a városvezetés: maradjanak önkormányzati fenntartásban az iskolák.

Pécs milliárdokat költene az oktatásra

– Városunkban a ciklus elején korábban nem látott, példátlan horderejű fejlesztési program indult el az oktatási szférában. Százmilliókat költöttünk eddig is, s a további években is milliárdokat szánunk az intézmények korszerűsítésére. Úgy láttunk garanciát a program folytatására, ha minden, a kezelésünkben lévő iskola városi üzemeltetésben marad – mondja Nagy Csaba alpolgármester.

– Pécs mindig is oktatási és kulturális központ volt. Sokszínű, s továbbra is nagy jövő előtt álló intézményi, eszközbeli háttérrel rendelkezünk, s a jövőben is alapvető fejlesztésekben vagyunk érdekeltek – magyarázza Nagy Csaba. – Felújítottuk az Illyés Gyula iskolát, milliárdos informatikai fejlesztést indítottunk el, most pedig további, milliárdos nagyságrendben állnak küszöbön uniós projektek, amelyek mind-mind a színvonal emelését célozzák – tette hozzá.

Éppen a város ezen lépése garantálja az alpolgármester szerint azt is, hogy januártól a diákok, a tanárok és a szülők semmilyen változást nem fognak érzékelni az állami irányítás megindulása miatt, sőt.

– Célunk, hogy még jobban fejlődhessenek az intézmények. Mivel városi üzemeltetésben maradnak az épületek, továbbra is felkészült pályázatíró csapatunk segítségével szerezhetünk uniós és állami forrásokat. Szerezni is fogunk, hiszen Pécs oktatás tekintetében meg kell őrizze régióközponti szerepét – jelentette ki az alpolgármester.

[frame]

Máshol vitatkoznak az átvételeken

Az önkormányzatok több mint fele próbálja rásózni az államra az iskoláit. Ezek egy része akkor is túladna az intézményein, ha egyébként lenne pénze fenntartani. 

Sok településen valóságos közelharcot vívnak a polgármesterek és a kormánytagok, azon vitatkoznak, ki tekerheti a fűtésszelepet, ki lapátolja a havat, ki fizesse a villanyszámlát, ha az állami irányítás alatt dolgozó felelőtlen igazgató nem inti takarékosságra az intézmény dolgozóit. Ugyanakkor ezeket a kérdéseket az intézményeket irányító hatóságok és a települések vezetői józan, felnőtt fejjel képesek lesznek egymással megtárgyalni – mondják a kormánynál.

[/frame]

  • ronaldo

    A BambaPonthu ezt a témátokat is ellopta elegánsan.

  • Balázs Éva

    Örülök, hogy így döntött a város !