Nem büntetik agyon a pécsieket

Komoly bírságot kaphatunk, ha nem maradunk csöndben

Tiltott helyen történő dohányzás, csendháborítás vagy éppen a parlagfű miatt is lehet bírságot kapni. Ám jellemzően csak az utóbbi miatt történik komolyabb hatósági intézkedés. Cigizni viszont már megtanultunk. 

hirdetés

Nyakig benne vagyunk a parlagfűszezonban, be is durvult a hatóság, hiszen máris 14 közérdekű védekezést elrendelő határozatot született, amivel kötelezik az ingatlantulajdonosokat a gyomnövény eltávolítására, ha ezt nem teszik meg, akkor kényszerkaszálást rendelnek el.

Gáll Orsolya, a Polgármesteri Hivatal szóvivője közölte: ennek időpontját úgy tűzik ki, hogy az ügyfélnek lehetősége legyen arra, hogy maga vágja le a parlagfüvet, nagyjából 2-5 nap türelmi időt hagynak.

A mostani 14 esetből kilencen éltek is ezzel a lehetőséggel, és önként távolították el a gyomot. Ugyanakkor mindenki számíthat bírságra júliustól, miután a hatóság észlelte a parlagfüves fertőzést az adott ingatatlanon. Ennek mértékét a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága állapítja meg, és aszerint szabja ki a bírságot.

Az embernek szintén sok bosszúságot okozhat, ha a szomszéd nem veszi figyelembe azokat az írott és íratlan szabályokat, ami alapján nyugodtan élhetnek együtt közösségek. Az ezzel kapcsolatos önkormányzati rendeletet pedig az szegi meg, aki egy meghatározott időtartamon túl kertépítéssel, zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenységet folytat – közölte Gáll Orsolya. A hatósági osztályra azonban ezzel kapcsolatban csak egy bejelentés érkezett, amely alapján elindított eljárást bizonyítottság hiányában meg is szüntettek – ha viszont elkapják a tettest, akkor akár 150 ezer forintot is fizethetett volna.

A tisztiorvosi szolgálat ellenőrzi a dohányzással kapcsolatos jogsértéseket. Dr. Makai Aranka, pécsi közegészségügyi osztályvezető közölte, a járási népegészségügyi intézet munkatársai eddig idén 451 esetben ellenőrizték a nemdohányzók védelmében hozott törvény betartását, de tiltott helyen történő dohányzást nem tapasztaltak. Az ellenőrzött egységek a jogszabályban előírt jelölésre vonatkozó előírásokat betartották, így egészségvédelmi bírság kiszabására nem került sor.

Tavaly ugyanezen időszak alatt is mindössze 10 esetben szabtak bírságot, 9 bagóst buszmegállóban, vasútállomáson kaptak rajta, valamint egy vendéglátósnak kellett fizetnie 100 ezer forintnyi bírságot a dohányzással kapcsolatos jelölések hiánya miatt. Az osztályvezető szerint az egységek vezetői és az állampolgárok megértik és elfogadják a törvény előírásait, tartanak a bírság kiszabásától.