Nem csak az állatnak fáj a gázolás

A legrosszabbra is fel kell ilyenkor készülni

Minden autós rémálma az országútra kirohanó vad. Gyakran a szélvédőn csattan az őz, pedig a fékre lép a sofőr, amennyire gyorsan csak tud. De ennél többet ő sem tud tenni. A következmények pedig nem túl költségkímélőek.

hirdetés

Ezek a helyzetek nem elkerülhetőek, az állatok mindig ki fognak ugrálni az utakra, mivel az erdő a természetes élőhelyük, az autós pedig nem fog csigalassúsággal közlekedni, megóvva magát a sebes ütközés kockázatától.

Kádár Frigyes, a Mecsekalja Vadásztársaság Fegyelmi Bizottságának elnöke, korábban a közlekedés-rendészetnél is dolgozott. Elmondta, évente körülbelül 10-12 vad esik áldozatául gázolásnak, ezek többsége őz, de akadnak szarvasok és vaddisznók is. A legveszélyesebbek egyértelműen a szarvasok. A nehéz agancs súlya magasan helyezkedik el, az állat fejét is húzza, ezért ütközéskor elképzelhető, hogy áttöri a szélvédőt, és az utastérbe vágódik.

car-insurance-deer-season

Alapvetően minden állat a táplálékszerzés miatt kel útra, megjósolhatatlan, mikor lépnek az autók elé. Ráadásul a kóbor kutyák is zavarják őket. A vaddisznók mozgása teljesen kiszámíthatatlan.

Elmondása szerint Baranya legveszélyeztetettebb területe Szigetvár és környéke, a 6-os és 66-os országutak, illetve a déli, Dráva-menti erdők. Ezek a zónák vadakban gazdagok. Bár ilyenkor, télen az állatok visszahúzódnak az erdőbe, akkor annyira nem jellemző az utak menti jelenlétük.

Ütközés esetén a rendőrség segítségét kell elsősorban igénybe venni. Az eljárás szerint a kiérkező rendőr helyszínelés során megállapítja, kit terhel felelősség az ügyben, adott esetben megszondáztathatja a sofőrt is. Miután pedig jelentést tett, értesítenie kell a területhez tartozó vadásztársaság illetékesét. Innentől kezdve ő gondoskodik az elhullott állatról – teszi hozzá.

Hogy mit lehet tenni? Ha elkerülhetetlennek látszik az ütközés, sosem szabad félrerántani a kormányt fékezéskor, mert átsodródhatunk a másik sávba, és még súlyos baleset lehet az egészből.

Az ilyen szerencsétlen ütközéses káreseteket viszont teljes mértékben a sofőr pénztárcája bánja, a biztosító ezért nem fizet. És ha ez még nem lenne elég, az elütött vad értékét is neki kell megtérítenie – ezek pedig súlyos százezrek is lehetnek.