Novemberben érkezik a nyugdíjprémium, amit idén nemcsak az öregségi nyugdíjban részesülők kapnak, hanem más járandóságban részesülők is, akik között a helyi viszonyok miatt nagyon sok pécsi-baranyai is van.

A közelmúltban jelentette be a kormány, hogy idén is lehetőség nyílik nyugdíjprémium kifizetésére, azt ugyanis a hazai gazdasági fejlődés lehetővé teszi. Ahogy arról beszámoltunk, éves szinten is magasabb lesz a gazdasági növekedés 3,5 százaléknál, így kifizethető a nyugdíjprémium.

A friss Magyar Közlönyben megjelent az is, hogy kik jogosultak a nyugdíjprémiumra, az öregségi nyugdíjasokon túl jóval nagyobb kört érint az intézkedés. Ráadásul Pécsett-Baranyában az egykori bányaművelés miatt sokan vannak, akik rokkantsági vagy valamilyen bányászellátást kapnak, ők is részesülnek most a juttatásból.

A Magyar Közlöny szerint novemberben az egyszeri juttatásra jogosult az a személy, aki 2017-ben legalább egy napon, valamint 2018 novemberében kapott ellátást.

Az öregségi nyugdíjasokon kívül többek között az ideiglenes özvegyi nyugdíjban, a korhatár előtti ellátásban, az átmeneti bányászjáradékban, a rokkantsági ellátásban vagy járadékban, a rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban, a bányászok egészségkárosodási járadékában, a fogyatékossági támogatásban, a vakok személyi járadékában részesülő személyek is kapnak idén nyugdíjprémiumot (valamint számos egyéb, kisebb kört érintő ellátásban részesülők, például a táncművészeti életjáradékban vagy a honvédségi árvák kiegészítő támogatásában részesülők – a teljes lista a Magyar Közlönyben, ITT olvasható).

A szakminisztérium tájékoztatása szerint a nyugdíjprémiumot a bankszámlával rendelkezők november 12-én kapják meg, a postai kifizetések pedig november 15-én kezdődnek, a posta által előre meghatározott napokon.

Pécsett, Baranyában nagyon sok érintettje lehet a pluszjuttatásnak. A Központi Statisztikai Hivatal 2018 januári adatai szerint Baranyában több mint 106 ezren részesültek nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban, ez nagyjából a megye lakosságának mintegy harmada. A baranyai átlagnyugdíj a KSH 2018-as adatai szerint 113 455 forint. A szaktárca közlése szerint minden érintett, akinek eléri a 80 ezer forintot a nyugdíja, az a maximális 18 ezer forintra számíthat novemberben. A 80 ezer forint alatti nyugdíjnál a nyugdíjprémimum összege arányosan csökken.

Hirdetés