Nem dől dugába a Tudásközpont

Úgy tűnik, hogy megnyugodhatnak a kedélyek, miután a regionális könyvtár állapotfelmérésével kapcsolatos műszaki felmérések szerint nem mozog a Tudásközpont. A létesítmény üzemeltetéséért felelős társaság vezetője szerint semmilyen beavatkozásra nincs szükség.

hirdetés

Nem mozog a Tudásközpont – erre a megállapításra jutott az a szakértői csapat amelynek készítői több héten keresztül vizsgálták és mérték fel az épület statikai állapotát. Prekopcsák Tamás, a létesítmény üzemeltetését végző Pécsi Tudásközpont Kft. ügyvezető igazgatója szerint már befejeződött a pár hónapja kezdődött legutóbbi vizsgálat, amely megnyugtató eredményt hozott.

– Örömmel mondhatom, hogy a mostani szakértői vélemény szerint statikailag semmilyen probléma nincs az épülettel. Ez azt jelenti, hogy nem mozog a ház, ezért a későbbiekben sem kell semmiféle beavatkozást végezni. Ez mindenki számára megnyugtató – fogalmazott a szakember.

Mint ismert, tavaly nyáron általános monitoringot, felülvizsgálatot végeztek az épületen, amit az építtetők azért kértek, mert közelgett a ház garanciális időszakának lejárta. Az esetleges garanciális problémák szakértői feltárása érdekében volt szükség az épület állékonysági vizsgálatára.

Tudásközpont
Korábban az épület mozgásával magyarázták az üvegablakok kiesését

Az akkori, tavaly elkészült szakértői vélemény szerint azért eshettek ki több alkalommal is az üvegburkolati elemek a Tudásközpontról, mert mozog az épület. A Sáling Szakértői és Mérnöki Iroda Kft. által elkészített dokumentum kiemelte, hogy az épületen mozgásra utaló jelek (repedések) észlelhetők, a létesítmény mozog, azaz az épület konszolidációja nem történt meg az öt évvel ezelőtti használatba vétele óta.

A legutóbbi szakértői vélemény és a most elvégzett mérések szerint ezzel eszemben nem mozog a létesítmény, statikailag “rendben van” a könyvtár.

– A jelenlegi vizsgálat több hónapig tartott, a szakemberek leadták az anyagot, a vizsgálati jegyzőkönyvet, amelyben megállapították, hogy semmiféle állékonysági probléma nincs, statikailag stabil az épület. Ettől függetlenül a következő egy-két hónapban kisebb utóméréseket még végeznek a létesítményen – fogalmazott Prekopcsák Tamás.

A Tudásközpontot 2010-ben adták át az EKF-program keretében. A jelenleg felszámolás alatt álló Gropius Zrt. a vállalkozási szerződés alapján 2015. augusztus 28-ig nyújtott szavatossági bankgaranciát 190 millió forint értékben az építtetők részére. A megyei önkormányzat mint többségi tulajdonos tulajdoni hányada idővel a pécsi önkormányzatra szállt, így a város vált jogosulttá a rá eső mintegy 123,5 millió forint lehívására, ebből fedezték a mostani vizsgálat nettó 7,2 milliós  költségeit.