Nem dolgoznak eleget a tanárok?

Nem dolgoznak eleget?

A köznevelésért felelős államtitkár nemrég azt mondta, hogy vannak az országban olyan iskolák, ahol a pedagógusok nem dolgoznak heti 24 órát. De vajon a pécsi iskolákban is akadnak ilyen tanárok?

hirdetés

Nemrég jutott nyilvánosságra az a hír, hogy a Klebersberg Intézményfenntartó Központ a tanárok munkaidő-nyilvántartásainak vizsgálatára készül. A tanárok már önmagában a felülvizsgálat gondolatától is kiakadtak azonban igazán az bőszítette fel őket, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár azt nyilatkozta, hogy van olyan iskola az országban, ahol a pedagógusok heti 24 óránál is kevesebbet dolgoznak. Megkérdeztük a Klik pécsi tankerületét, hogy a helyi tanárok is ebbe a kategóriába tartoznak-e?

Nem dolgoznak eleget?
Nem dolgoznak eleget?

Páva Péter lapunknak elmondta, hogy a pécsi tankerület intézményeiben a teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógusok neveléssel-oktatással töltött munkaideje 22-26 óra között van, ami tehát igazodik a jogszabályokhoz.

Páva hozzátette, hogy a pedagógusok heti munkaideje 40 óra. Ennek 80 százaléka (ami 32 óra) az úgynevezett kötött munkaidő. A pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött 22-26 órájuk mellett tehát akad még idejük másra is.

Pécsett nincs gond
Pécsett nincs gond

A fennmaradó órákban azonban a pedagógusok nem a lábukat lógatják, hisz ekkor végzik az oktatást előkészítő, valamint az oktatáshoz kapcsolódó egyéb feladatokat, mint például az adminisztráció és a dolgozatjavítás.

Kérdésünkre, hogy a Klik Pécsett valamilyen módon méri-e a tanárok munkaóráit, a tankerületi igazgató azt mondta, hogy az iskolák intézményvezetői az órarendbe és a munkatervbe foglalt feladatok alapján vezetik a munkaidő-nyilvántartást, a tanárok munkavégzését pedig havonta igazolják.