Nem érdekli a népet a bagóbiznisz?

Elégedetlenek a kereskedők a trafikokra kiírt pályázattal. Szerintük az egyik leglényegesebb pontot felejtették ki belőle, nevezetesen azt, hogy hány százalékos árréssel kínálhatják majd a dohánytermékeket. Nem is igazán buktak rá a kiírásra. 

hirdetés

A pécsieket a jelek szerint eddig nem hozta lázba az a napokban megjelent pályázat, amivel dohány trafikot nyithatnának a városban. A Széchenyi Programirodából eddig mindössze húszan vittek a csaknem nyolcvanoldalas nyomtatványból.

Pedig a trafiknyitás jó üzletnek tűnik. Pécsett ugyanis a cigaretta árusító helyek száma tizedére csökken, nyolcszáz helyett, csak nyolcvan üzletben lehet majd a dohányterméket kapni.

A forgalomnövekedés tehát garantált. Ráadásul a koncessziós díj sem szökött az egekbe. A pályázati kiírás szerint egy kétezer lakos alatti településen nettó 100 ezer forint, egy akkora városban, mint Pécs, pedig 240 ezer forint a díj évente. Egy magánszemély – ha nagyon akar – ráadásul akár öt trafikot is nyithat. Igaz, csak dohányterméket, vagy a hozzá tartozó kiegészítőket – például gyufát, cigarettapapírt, vagy öngyújtót – árulhatnak, illetve ha a Szerencsejáték Zrt.-vel szerződést is köt, akkor sorsjegyet, vagy lottószelvényt is forgalmazhat.

Az általunk megkérdezett pécsiek biztosan beadják a pályázatot, hiszen évtizedek óta dohánytermékekkel foglalkoznak, és ehhez érteknek a leginkább. Azt viszont kifogásolják, hogy a kiírásban nem tisztázták, milyen árrésre számíthatnak a kiskereskedők. Ha ugyanis marad a 3-5 százalék, akkor nem biztos, hogy megéri trafikot nyitni – mondják.

Káldi Zsolt és családja már száz éve működtett dohányüzletet a Ferencesek utcája végén. Egyelőre azonban nem adta a be a pályázatát, inkább megvárja, amíg kiderül, milyen haszonkulccsal dolgozhatnak. Kalkulálni ugyanis csak akkor tud majd, ha tisztában lesz a várható bevétellel. Egy 10-15 százalékos árréssel például már elégedett lenne.

Hasonlóan vélekedik Németh András is. A férfi már több mint harminc éve árul cigarettát a Vásárcsarnokban. Tervei szerint jövőre több üzletet is nyitna, de csak akkor kockáztat, ha fel tudja mérni, jövedelmező lesz-e a vállalkozás.

Gyulai Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, találkoztak már a problémával. A hozzájuk beérkező kérdések kilencven százaléka erre irányul. Ám az árrések meghatározásában nem ők döntenek, csak az egyeztetésben tudnak segíteni.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületéhez is több ezer kérdés futott be az elmúlt napokban. A civil szervezet pedig folyamatosan lobbizik a trafikosok érdekében, írásban és szóban is egyeztetések zajlanak az illetékes minisztériumokkal.

– Mi is pontosan tudjuk, hogy a jelenlegi árrés túl alacsony ahhoz, hogy a csökkentett termékkínálat mellett is jövedelmező maradjon a bolt. Ezért már több hónapja jeleztük, hogy szükséges megemelni a dohánytermékek árrését, és reményeink szerint kérésünket fontolóra veszik a döntéshozók – mondta lapunknak Adorjánné dr. Pordán Éva, az egyesület titkára.

A civil szervezet azt javasolja a kereskedőknek, hogy bátran adják be pályázataikat. Azok, akik korábban is dohánytermékeket árultak tudják, mire vállalkoznak. Akik pedig most akarnak belevágni az üzletbe, jobb, ha tisztában vannak azzal, hogy ebből nem lehet hirtelen meggazdagodni, napi szinten, és sokat kell dolgozni és vélhetően megváltoznak majd a vásárlói szokások is.

[frame]Pontozás alapján döntenek
A pályázók közül pontozásos módszerrel választják majd ki a befutókat. Az összesen megszerezhető 120 pontból 60-at lehet kapni az üzleti tervre, és 25 pontot ér, ha a pályázó vállalja, hogy 2013. július 1-jéig megnyitja a boltot. Erre egyébként a szerződéskötéstől számítva 6 hónap áll rendelkezésére. Az értékelési szempontok között számít még a nyitva tartási idő hossza, és az is, ha valaki bevállalja a szombatot is. A megváltozott munkaképességűek, a tartósan munkanélküliek, és a több évtizede a szakmában dolgozók előnyt élveznek a rangsorban. A pályázat díja nettó 25 ezer forint, bruttó 100 ezer forintot pedig letétbe kell helyezni. A beadás határideje 2013. február 13. A pályázatokat ezután 30 napon belül bírálja el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozott bizottság. [/frame]

  • totál igazad van

    csak éppen az a nagy kérdés, hogy a nagyvállalatok ilyenkor miért nem veszik ki a részüket a te javadalmadból.

  • Nikos

    Igen és az alacsony árrésből teremtsünk munkahelyet, ugyan is a pályázat szerint plussz pontot ér az ha alkalmazottat felveszek. Nem lehet trafikban telefontöltést és autópálya matricát sem árusítani ami a kis trafikoknak azért valamit hozott és hozhatna. Toto-Lottó engedély pedig esélytelen ha a településen már jól menő lottózó működik.