Mit ér az, aki bölcsész?

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár nemrég azt nyilatkozta: a humán tudományok és a kultúra nagyon fontos, de nem teremtenek értéket. Körülnéztünk Pécsett, mint egyetemvárosban, ki mit gondol erről. 

hirdetés

Az államtitkár szerint bár fontos a kultúra, a humán tudományok, de nem teremtenek értéket, szemben a természettudományokkal és a műszaki tudományokkal.  Kérdés, hogy ez valóban így van-e? Egy pszichológus, pedagógus, nyelvész vagy grafikus valóban nem teremt se értéket, se pénzt? A világ működéséhez számos, bölcsész területen végzett szakemberre szükség van, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb képzés során olyan ismereteket szereznek, amellyel nagyobb eséllyel indulnak a munkaerő-piaci versenyben.

– Ha Magyarországról kivonulnának a cégek, és a bölcsészeknek kellene eltartaniuk az országot, mindenki éhen halna – fogalmazott dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. – Viszont ha a bölcsészek mennének külföldre, de a cégek maradnának, nem állna fenn ez a veszély.

Az interneten is találunk mémeket

Síkfői úgy véli, Magyarországon túl nagy a bölcsészképzés, ellentétben a műszaki oktatással.

– Valójában az ország jövője az érdekes, és nem az, hogy értéket teremtenek-e a bölcsészek – mondta Síkfői Tamás. – Hazánkban nem versenyképes a gazdaság sem, mivel nincs megfelelő műszaki képzés, ezt kellene felvirágoztatni. Fontos a versenyképesség, viszont míg Magyarországon hat százalék alatti a műszaki oktatás, addig más országokban harminc-negyven, sőt van, ahol az ötven százalékot is eléri.

Síkfői szerint a legolcsóbb felsőfokú képzés a bölcsészek képzés, hiszen nem kell hozzá más, csak egy tábla és kréta. A cégek sem nagyon keresik az ilyen végzettségűeket.

A PTE Alumni felméréséből viszont az derül ki, hogy a bölcsészkaron végzettek tíz százalékkal nagyobb mértékben hasznosítják az egyetemi éveik alatt megszerzett tudásukat, mint azok, akik a közgazon vagy a FEEK-en folytatták tanulmányaikat, sőt még a pollackosokat is megelőzik. A TTK-tól azonban néhány százalékkal lemaradnak.

Kereset tekintetében szintén nem állnak olyan rossz helyen a BTK-sok, ugyanis pályakezdőként 101 és 150 ezer forint körül keresnek, akárcsak a TTK-sok. Ellenben az IGYK-n, az MK-án és az ETK-án végzett hallgatók fizetése maximum százezer forint körül mozog – derül ki a vizsgálatból.

Boldog bölcsészek?

Jankovics László, a Baranya Megyei Munkaügyi Központ igazgatója azt mondta,  nyilvántartásukban május 20-án 24.194 fő álláskereső szerepelt. Ebből 1227 diplomás, de mindössze 76-an bölcsész végzettségűek, ami egyáltalán nem rossz arány.

Azt természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy például nyelvészek nélkül nem lenne helyesírás-ellenőrző vagy éppen fordítóprogram. A pszichológusok pedig amellett, hogy az embereken segítenek, különböző vizuális hangulatjeleket terveztek többek között a Facebook részére. De a szerkesztőkről sem lehet megfeledkezni, akik a könyvek és publikálások gördülékenységéhez, megértéséhez és olvashatóságához járulnak hozzá.

Megkeresésünkre a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezetőségétől nem kaptunk választ, ugyanis mint mondták, a jelenlegi helyzetben nem kívánnak állast foglalni az ügyben.