Nem fogadják el a segítséget, az Ágoston téren élnek

Hiába próbálnak egy pécsi hajléktalan párnak segíteni, nem fogadják el a Támasz alapítvány segítségét. A középkorú férfi és nő néhány hónapja tanyát vert az Ágoston téren, amit már teljesen birtokba vettek, most beszéltek életükről.

hirdetés

A pár már az egész Ágoston teret belakta, a nappalijuk a tér közepén álló hatalmas fa alatti padon van, a hálószoba a templom egyik szegletében, nem messze a parókiától. Március óta így telik Judit és István minden napja.

– Az Ady Endre utcában laktunk, március végén kilakoltattak bennünket, azóta itt élünk – mondta Judit, aki büszkén mutatta lapunknak általános iskolai tanítói diplomáját, amit 1990-ben szerzett a kaposvári Csokonai Mihály Tanítóképző Főiskolán.

– Nem tudunk hova menni, igényeltünk az önkormányzattól is lakást, de nem kaptunk – tette hozzá János. Judit hosszú kérdezősködés után azért elárulja, hogy több százezer forintos tartozást halmoztak fel, ami a közüzemi díjak és a lakbér meg nem fizetéséből jött össze.

A kilakoltatási dokumentum – melyet ők mutattak meg – szerint a Pécsi Járásbíróság már három éve elrendelte ellenük a végrehajtást, a kilakoltatást pedig már két éve elrendelték, de azóta sem rendezték a tartozásukat, és tovább használták az ingatlant – gyakorlatilag 24 hónapig várták, hogy lépjenek valamit.

– Hónapok óta küzdünk velük, már több lakást is megmutattunk, de egyik sem tetszett nekik. Úgy tűnik szeretnek ott lakni, ha valaki nem akar, nem tudunk rajta segíteni, pedig egy pályázat miatt havi 20 ezer forintos albérleti támogatást tudnánk nekik adni, de nem kérnek belőle, erőszakkal nem vihetjük el őket – mondta lapunknak Hajdu Krisztián a Támasz alapítvány szakmai vezetője.

A környékben élőket ugyanakkor már zavarja az Ágoston téren élő pár, mivel nem tudják a parkot rendeltetésszerűen használni.

Hirdetés