Kinek adhatnánk még hálapénzt?

A pénzügy szakemberei jönnek Pécsre

A kormány egy jogszabály-módosítással tisztázhatja a hálapénz elfogadásának törvényi hátterét. Eszerint a jövőben nem minősül majd vesztegetésnek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag elfogad valamilyen pénzbeli juttatást egy pácienstől. A tervezetet még nem tárgyalta a kormány, de már szakmai szervezetek kritizálják. Vajon miért nem adunk hálapénzt a rendőröknek, a mentőknek, a tűzoltóknak?

hirdetés

A hálapénz elfogadásával kapcsolatban felmerülő büntetőjogi aspektusokat kívánja árnyalni a kormány azzal az új törvénymódosítással, amellyel egyértelműsítenék, hogy azok az orvosok, akik utólag elfogadnak bizonyos pénzösszegeket betegeiktől, nem perelhetőek be vesztegetésért. Az viszont bűncselekménynek minősülne, ha a pénz felmarkolása kötelességszegés célzatával történik. Ezen azokat az – egyébként hétköznapi – eseteket kell érteni, amikor orvos az ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz kötné.

Megkerestük ebben az ügyben Illés Józsefet, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezetének titkárát, aki lapunknak azt nyilatkozta, az ideális az lenne, ha az állami egészségügyben dolgozók nem kérnének pénzt szolgáltatásaikért, főleg nem előre megszabott tarifák alapján. Az viszont Illés szerint elfogadható, ha a gyógyult beteg az egészségügyi dolgozók – tehát nem csak az orvosok – számára pénzben is kifejezheti elégedettségét.

Ha a számlákon felül kell fizetni, jön a káosz
Mindenki annyit ad, amennyit akar

Dr. Tornai Zoltán, a Magyar Orvosok Szövetsége pécsi szervezetének elnöke hasonlóan vélekedik. Elmondta, hogy egy erkölcsös orvos a friss törvénymódosítás előtt sem fogadott el előre hálapénzt, majd hozzátette, hogy az pedig elfogadhatatlan, ha a doktorok előre meghatározott összegekért végzik csak a dolgukat. Ugyan szerinte is elfogadhatónak mondható, ha valaki egy sikeres orvosi szolgáltatásért elfogad hálapénzt – csak akkor, ha az intézmény igazgatója is engedélyezi -, de azt hozzátette, hogy a helyes út nem ez lenne.

Tornai szerint a törvénymódosításnak túl sok értelme nincs, mivel az lényegi változást nem jelent a ügyben, hiszen az orvosok jelenleg is elfogadhatnak hálapénzt. A különbség csupán annyi, hogy a hálapénz jogi háttere ezzel az intézkedéssel most rendeződni látszik. Ez az egyértelműsítő módosítás viszont Tornai szerint csak a politika gyors kiútja az igazi problémák elől. Ezek pedig az orvosok bérével és az orvosi életpályamodell hiányával kapcsolatosak.

A hálapénzek elfogadása ugyanis valamilyen szinten érthetővé válik, ha belegondolunk abba, hogy egy bolti eladó többet keres, mint egy tapasztalt nővér, vagy hogy egy friss diplomás orvos bére az országos átlagkereset alatt van. Arról lehet szó ugyanis – zárta nyilatkozatát Tornai -, hogy a kormány nem akar plusz pénzt berakni az egészségügybe, de azt sem akarják, hogy úgy tűnjön, mintha nem foglalkoznának a problémával.

Ráadásul a hálapénz intézményét nem az orvosok tartják fenn, hiszen nagyon sok beteg akkor is ad a doktornak, ha az elzárkózna attól.

Eljátszottunk a gondolattal, hogyha másutt még működhetne – nem lenne alapvetően bűncselekmény a legtöbb foglalkozás esetében – a paraszolvencia intézménye, még kiknek járhatna hálapénz és mennyi is lehetne ez az összeg:

A mentőknek:

– ha sikeres volt az újjáélesztés – 200 ezer

– ha 15 percen belül a helyszínen voltak  – 20 ezer

– ha diagnosztizálják a törést és sínbe is teszik a sérült végtagot – 30 ezer

A rendőrnek:

– ha elkapja a tolvajt, aki elvitte a kocsinkat – 50 ezer

– ha lekapcsolják a súlyos testi sértés elkövetőjét – 30 ezer

– ha a hangoskodó szomszédot rendre intik – 5 ezer

A tűzoltóknak:

– ha az égő házból kihozzák a család megtakarított összes pénzét – 10 százalék

– ha az égő házból kihozzák a család kedvenc állatát – 50 ezer

– ha életet mentenek – 200 ezer

A tanároknak:

– ha sikeresen bejut a gyermek az orvosi egyetemre – 1 millió

– ha a bukdácsoló gyermeknek sikerül leérettségiznie – 50 ezer

– ha jelest kap a kisdiák matekból – 3 ezer

A kukásoknak:

– ha a héten elviszik a szemetet – 1000 forint

A hivatalnoknak:

– ha ügyeinket rendben elintézik – 10 százalék jatt az adott értékből

A könyvelőknek:

– ha az adóbevallásunkat rendben megcsinálják – az adónk 10 százaléka pluszban a könyvelői díjon felül

A múzeumi jegyszedőnek:

– ha jó volt a kiállítás – 500 forint

A színészeknek:

– ha tetszett a játékuk – 1 ezer/fő/néző

A könyvtárosnak:

– ha segít megtalálni József Attila összes kötetét – 10 ezer