Nem hazai bort iszik a magyar

Egyre nagyobb teret nyer az import bor a magyar piacon, a pécsi termelők azt mondják, számukra nem jelent nagy veszélyt, azonban az elmúlt évek szélsőséges időjárásának hatását ők is érzik. A marketing hiánya viszont még ennél is komolyabb problémát jelent számukra.

hirdetés

Az ősszel együtt a szüreti szezon is kezdetét veszi, a termelőknek nem ez lesz a legjobb idényük. Közepes mennyiségű, de jó minőségű szőlőre számítanak. Az import bor azonban egyre nagyobb teret hódít hazánkban, ami befolyásolhatja a magyar piacot, ennek oka, hogy az elmúlt néhány évben jóval kevesebb bort termeltek.

– Volt egy nagyon rossz év, amikor hatalmas volt a kár, ekkor a kiesett mennyiségű bort elő kellett valahogy teremteni – fogalmazott Németh Györgyi, a Wekler Családi Pincészet borásza. – Viszont az import borok nem a minőségről szólnak.

Az olcsó külföldit jobban viszik…

A borászok úgy vélik, Magyarországon a marketing hiánya is gondot okoz. Hozzánk csak behozni lehet a bort, kivinni külföldre már nem. Németh Györgyi elmondta, Ausztriában például képtelenség bort eladni.

– Hogy itthon miért nem versenyképes a magyar bor az importhoz képest, nem tudom. Viszont a mi piacunk is szűkül, nagyobb mennyiség akkor fogy, ha akciózunk – tett hozzá a borász. – Egyébként úgy érzem, az import bor az, ami a legkevésbé befolyásolja a pincénket.

A pénzhiány, a munkanélküliség sokkal nagyobb mértékben rányomja a bélyegét a magyar borokra, mint a külföldről behozott olcsóbb nedű.

– Nekünk különösebb konkurenciát nem jelent az import bor, nyilván van hatása, például az árképzés tekintetében – mondta Hárs Tibor, a Hárs Családi Pincészet pécsi borásza. – A szőlőtermesztésben nagyobb gondot okoz, ugyanis inkább behozzák az olasz bort, mintsem, hogy magyar szőlőt vegyenek.

Közepes mennyiségű, de jó minőségű termésre számítanak

Hárs Tibor hozzátette, az idei termés kevesebb volt a vártnál, de talán a későbbi szüretelésű olaszrizling behozza a hiányt. Ráadásul ő már rendelkezik egy állandó ügyfélkörrel, így az import bor miatt sem kell aggódnia a pécsi termelőnek.

A nagyáruházláncok polcain egyre gyakrabban tűnik fel külföldi nedű, ráadásul jóval kedvezőbb áron, mint az a néhány jó minőségű magyar bor, ami szintén fellelhető a bevásárlóközpontokban. Ebből a szempontból viszont egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben a hazai termelők.