Óvoda: hova mehet akkor a gyerek?

Kötelező lesz a saját lakókörzetünkhöz tartozó óvodába járatni gyermekeinket? Egy idén szeptemberre tervezett törvénymódosítás ezt szorgalmazná, de valóban számolhatunk ezzel a korlátozással, vagy csak a már ismert hároméves korhatárt vezetik be az ovikban? Állítólag nincs szó erről.

hirdetés

Alapvetően eddig minden szülő abba az óvodába írathatta gyermekét, amelyikbe akarta, legyen az bárhol városában, ám nemrég egy olyan kiegészítést fűztek a köznevelési törvényhez, amely szerint a szülők csak saját lakóhelyük körzetében található óvodákba járathatják csemetéiket.

Csak oda mehetnek majd oviba, ahol laknak?
Csak oda mehetnek majd oviba, ahol laknak?

Az új passzus úgy szólna, hogy ha a gyermek nem életvitelszerűen lakik a nyilvántartásban szereplő lakhelyén, akkor az óvodavezető, vagy egy bizottság felszólíthatja a szülőket arra, hogy – egy a védőnőtől kért – nyilatkozattal igazolják: a gyerek valóban a lakcímkártyáján szereplő házban lakik. Ha ezt nem teszik meg, akkor külön ellenőrzik ezt. Ha “megbukik” a család, akkor el kell vinnie másik óvodájába a gyerekét is. A kiegészítés szeptember elsejétől léphetne hatályba.

Szabadon választhatunk, vagy sem?
Szabadon választhatunk, vagy sem?

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő azonban azt mondja, ő nem tud olyan pécsi esetekről, amelyeknél a szülők készakarva trükköztek volna lakcímkártyájuk módosításával csak azért, hogy gyermeküket egy másik körzet óvodájába járathassák. Sőt, cáfolta, hogy a kormány egy ilyen szigorú törvénymódosítást tervezne bevezetni.

A szabad óvodaválasztás megmarad – mondta Csizi. Azokat a kicsiket azonban, akiket nem vesznek fel egy olyan óvodába, ami nem a körzetükben van, a lakóövezeti óvodák veszik át.

Hároméves kortól kötelező az ovi
Hároméves kortól kötelező az ovi

Az újdonság szerinte idén szeptembertől az lesz, hogy az óvodákba hároméves kortól kell majd beíratni a gyerekeket. A korábban az ötéves kort elért gyerekeknél volt csak kötelező az ovi, idén ősszel viszont már csak alapos indokkal és kérelmek benyújtásával lehet elkerülni a háromévesek beíratását. Csizi kifejtette, hogy ilyen indok először is az lehet, ha az anya egy másik, kisebb gyermeket is nevel, ekkor méltányossági alapon eltekinthetnek a beíratástól. A másik ok az lehet, ha a gyermeket hároméves kora után is szeretnék bölcsődében tartani szüleik. Ezekben az esetekben szerepet játszhat a gyermekek lassúbb fejlődése, vagy akár betegségek is, de minderről orvosi igazolás természetesen szükséges ahhoz, hogy óvodába csak később járathassák őket. A harmadik kivételes eset az, ha a szülők olyan családi napközibe járatják porontyaikat, amelynek pedagógiai programja a gyerekek ötéves koráig biztosítja a szükséges képzéseket és ellátásokat.

Csizi Péter hozzátette, hogy Pécsen jelenleg 96 százalékos az óvodák kihasználtsága, és ez már a kötelező óvodába járatásról szóló rendelet előtt is hasonló volt, a pécsiek tehát „megelőzték a törvényt”, mondta. Az országgyűlési képviselő ezt még kiegészítette azzal, hogy Pécsen minden évben követik és monitorozzák a születések számát, így az óvodákban lévő férőhelyek igénye is tervezhetővé válik. A szeptemberi zsúfoltságtól tehát nem kell tartani, minden jelentkező gyermek felvétele biztosítható a városban.