Nem ismert drogok forognak

A folyamatosan változó összetételek miatt követhetetlenné vált, milyen olcsó dizájner drogokat használnak a pécsi fiatalok a helyi drogambulancia vezetője szerint. Szemelyácz János szerint időről időre kutatásokkal kellene védekezni, hogy ismerjék, mi az, ami a legveszélyesebb a mai fiatalokra. A legjobb az lenne, ha senki sem használna dizájner drogot.

hirdetés

– Nem lehet megmondani, hogy Pécsre került-e, kerül-e abból az új dizájner drogból, amely már öt halálos áldozatot követelt az elmúlt hónapokban Magyarországon. Csak azt tudjuk, hogy nálunk is rengeteg fajta olcsó drog kering a fiatalok között, de pénz híján nem tudjuk megmondani, felbukkant-e már a serotoni nevű új szer – mondja Szemelyácz János, a pécsi Drogambulancia vezetője.

Mint ismert, a közelmúltban öt haláleset történt, feltételezhetően a drogpiacon serotoni becenévvel illetett kábítószer miatt. Ez is egy a számtalan, nagyjából öt éve megjelent dizájner drogok piacáról. Ezek olyan szintetikusan előállított tudatmódosító szerek, amelyek összetevőjén folyamatosan alakítanak, hogy ne minősüljenek drognak. A lényeg, hogy hatásuk megegyezzen a korábban ismert drogokéval: hosszan tartó ébrenlét, eufória-, boldogságérzés. Mellékhatásuk, hogy paranoid téveszméket, izomgörcsöket és szívritmuszavart okoznak.

Nem tudják, mit szednek be…

– Szinte mindegyik olcsó partidrognak ilyen hatásai vannak, ellenszerük nem ismert. Éppen ezért pácienseinken is csak tüneti kezeléseket lehet végrehajtani: csökkentjük vérnyomásukat, nyugtatót kapnak, folyadékot pótlunk náluk. Az a nagy baj, hogy nem ismert, milyen összetevőjű szert szednek be a fiatalok, éppen ezért nemigen lehet jó tanáccsal ellátni őket – mondja Szemelyácz.

Szerinte minden egyes hazánkban feketén forgalmazott szert be kellene gyűjteni, s hétről hétre, hónapról hónapra el kellene végezni ezek kockázatelemző vizsgálatát. Ehhez viszont pénzt kellene biztosítani az ambulanciák, a toxikológiai laborok részére. Egyelőre viszont csak futnak a történések után.

A szakemberek azt javasolják a fiataloknak, hogy – éppen amiatt, mert különböző anyagok tömkelege került forgalomba az utóbbi időben, ezek mindegyikének hatása pedig nem ismert – semmiképpen sem használjanak dizájner drogokat.

Mivel ezekben a szerekben a hatóanyag-tartalom is folyamatosan változik, a túladagolás a leggyakoribb jelenség. Lehet ugyanis, hogy korábban ugyanabból a bogyóból kettő sem volt elég az áldozatnak, ma pedig fél is sok.

Úgy tudjuk, a pécsi tizenévesek között is nagy a félelem.

– Hallottam ezekről az esetekről, de baráti körömben is volt már, aki rosszul lett bizonyos olcsóbb dizájner drogoktól. Én úgy látom, az utóbbi hónapokban terjedőben van az a nézet, hogy a régi, jól bevált szerekhez nyúlnak vissza. A fű például fű marad, meghalni nem fog tőle senki – mondja a tizenkilenc éves Bálint, aki nap mint nap találkozik mulatozó barátai tapasztalataival.