Nem minden orvos kap béremelést?

Alig, vagy egyáltalán nem nőtt a háziorvosok, védőnők fizetése, béremelésükre idén még a tavalyinál is kevesebb jut – állítják a szakmabeliek. Az alapellátások működtetésére éves szinten összesen 130 milliárd forintot fordít az állam, ami azt jelenti, hogy a praxisok 800-900 ezer forintból gazdálkodhatnak egy hónapban.

hirdetés

Az alapellátások – ide tartoznak a háziorvosok, a védőnők, a fogászatok, gyermekorvosok –  működtetésére fordítható összeget hat milliárd forinttal emelik meg még az idén; hogy ez az mire lesz elég és mely praxisoknak jut belőle, még kérdéses.

– Egyelőre nem sok részletet ismerünk, nem tudjuk mennyi időre és mely alapellátásoknak szánják ezt az összeget, az viszont bizonyos, hogy hatmilliárd forint nem oldja meg a problémáinkat – fogalmazott Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének megyei elnöke.

A háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásra egyébként 86,9 milliárd forint jut, a fogászatokat 23,3 milliárdból finanszírozzák, míg a védőnői szolgáltatásokat 19,7 milliárd forintból támogatják a költségvetési törvény szerint. Vagyis az alapellátások működtetésére éves szinten összesen 130 milliárd forintot fordít az állam.

– 800-900 ezer forintból gazdálkodunk egy hónapban, de az az igazság, hogy ennek a duplájára lenne szükségünk. Mivel a közüzemi számlákat be kell fizetni, eszközöket kell vásárolni, így a saját bérünkön kell spórolnunk – mondta Princz.

A praxisok számára a bérjellegű költségek, valamint a rezsi jelenti legnagyobb kiadást, emellett fizetni kell a különböző orvosi eszközöket, anyagokat, műszereket és a takarító személyzetet. Öt-tízévente pedig szükséges lecserélni a leamortizálódott kellékeket, melyek újabb magas összeget jelentenek a rendelőknek.

Alapvetően a praxisok nagyságától függ a háziorvosok havi bére, ami nettó 130-160 ezer forint között mozog, azonban van, ahol még kevesebb. Az ápolók viszont alig keresnek többet a szakképzett minimálbér összegénél, vagyis nagyjából 100-120 ezer forintot kapnak.

– A korábbi döntés alapján a nem az alapellátásban – például kórházakban – dolgozó egészségügyi alkalmazottak, orvosok több tízezer forintos béremelést kaptak januárig visszamenőleg, ez viszont nem vonatkozik a háziorvosokra  – tette hozzá Princz János. Szerinte, a szóban forgó, újabb hat milliárd forintos csomagból ugyan várhatóan jut majd az alapellátásba is, de vélhetően annak csak kisebb hányadát kaphatják meg az ezen területen dolgozók.

A védőnők szintén nincsenek szerencsés helyzetben, ráadásul nekik az éves költségvetés töredéke jut mindössze és a fizetésüket sok helyen csak az idén emelték, néhány ezer forinttal. Ennek az a legfőbb oka, hogy kevesen vannak, nem kell rendelőt fenntartaniuk és nincsenek alkalmazottaik sem, emellett az önkormányzatok biztosítják a működésüket.

Princz János elmondta, egyre kevesebb orvostanhallgató készül a háziorvosi pályára, ami többek között az alacsony jövedelemmel és a magyar egészségügy minőségével magyarázható.