Nem kíméli a vírus a PEAC-Pécset

Nem mostanában álhatott fel így meccs előtt a PEAC-Pécs együttese - Fotó: peacpecs.hu

A hétvégén egy korábbról elhalasztott meccset pótolt volna Csirke Ferenc együttese a ZTE ellen – de az utolsó pillanatban az is elmaradt, újabb Covid 19-pozitív esetre derült ugyanis fény a pécsieknél.

hirdetés

Nehéz lenne azt állítani, hogy a PEAC-Pécs háza táján minden a legnagyobb rendben van. Persze, a koronavírus-járvány miatt egyetlen profi sportcsapat sem mondhatja ezt el magáról, ugyanakkor a pécsi női kosarasok valóban alaposan megszenvedik ezt az időszakot.

Még október közepén került karanténba a PEAC teljes kerete. Elsőre még csak azért, mert egy igazolt fertőzött kapcsán kontaktnak számítottak a játékosok és szakmai stáb is. Később azonban sorban egymás után kezdtek tüneteket produkálni a játékosok is, így hosszú kényszerpihenő következett.

Az elmúlt több, mint öt hétben csupán egyetlen meccset tudott lejátszani Csirke Ferenc együttese.

Azonban a Győr elleni, október végi bajnokin is már több junior játékossal volt kénytelen pályára lépni a PEAC. Idővel maga Csirke Ferenc is korona-pozitív lett, így heteken keresztül segédedzőjére, Szentendrei Áronra kellett hagyatkoznia.

Újra felütötte a fejét a koronavírus

A mögöttünk hagyott szombat viszont egészen biztos, hogy különösen emlékezetes marad Csirke számára. Délelőtt még örömmel számolt be arról, hogy 19 napnyi karantén után végre gyógyultan hagyhatta el a házát, délután a jókedve máris szertefoszlott. Ahelyett ugyanis, hogy szombaton csapatával pályára léphetett volna a ZTE ellen, jött a hír: a korábbról elhalasztott meccs újra elmarad – ismét koronavírusos lett ugyanis az egyik pécsi kosaras.

– Ez már tényleg hihetetlen – mondta a PécsMa megkeresésére Csirke Ferenc, a PEAC-Pécs vezetőedzője. – Nehéz mit mondani, hiszen az utóbbi öt, lassan hat hét eleve mindenről szólt, csak a kosárlabdáról nem. Ebben az időszakban gyakorlatilag két edzést, illetve a korábbi Győr elleni bajnokit leszámítva nem volt olyan, hogy hatnál több játékossal tudtunk volna dolgozni egyszerre. Én magam is majdnem három hétig otthon voltam betegen. Mégis, hogyan lehetne így a szakmáról beszélni?

„Csapatedzés”, egyesével…

Az edzőtől megtudtuk, hogy

a hétvégén egy játékosáról derült ki, hogy pozitív tesztet produkált, ő már karanténban is van.

Az első csapat keretéből maradt öt játékosnak pedig egészen szürreális módon tud addig edzést vezényelni a szakmai stáb, amíg meg nem lesz a teszteredményük.

– Délelőtt két játékos jön. Egyikükkel az egyik palánk alatt én, másikukkal a másik oldalon Szentendrei Áron tud foglalkozni – mesélte Csirke. – Délután jöhet a másik három játékos, köztük egy testvérpár, akik együtt laknak, így ők lehetnek egy térfélen.

Nem mostanában tarthat eligazítást így, egyben a teljes csapatnak a vezetőedző – Fotó: peacpecs.hu

Csapatsportról lévén szó természetesen elgondolkodtató, hogy vajon mennyit is ér egy ilyen edzés – mivel azonban nincsen másra lehetőség jelenleg, ebből kell főzni. Mondjuk a PEAC-ra amúgy is rájár a rúd. Nem elég ugyanis a koronavírus, a karantén, vannak egyéb hiányzók is. Korábban már kiesett  Ilina Slecova térdszalag szakadás miatt (őt egész szezonra elvesztette a Pécs), és Wentzel Nóra is, akinek a keze tört el. Rá is több hónap kihagyás vár még.

– Az első bajnokinkon még úgy néztünk ki, mint egy kosárlabdacsapat – mondta a PEAC mestere. – Most sajnos az a helyzet, hogy a játékosok, akik egyáltalán még egészségesek, nem is nagyon emlékeznek a figuráinkra. Ami nem meglepő, tekintettel az elmúlt majd másfél hónap eseményeire. Nehéz bármit is mondani. Dolgozunk, ahogy tudunk, készülünk a decemberre, lesz ugyanis 5 bajnokink is. Bár, azt még nem tudom, hogy milyen összeállításban tudunk majd játszani. Minden bizonnyal juniorokkal feltöltött kerettel fogunk tudni kiállni.

Csirke Ferenc már felépült a koronavírus-fertőzésből – Fotó: peacpecs.hu

A PécsMa érdeklődésére Csirke Ferenc azt is elárulta, hogy ő maga viszonylag jól volt a betegsége alatt. A szaglása ugyan elveszett, és náthás volt, köhögött is, de, mint mondta, ez vele minden évben egyszer elő szokott fordulni. Azonban míg a korábbi esztendőkben általában nem volt rá lehetősége, hogy hetekre otthon maradjon egy betegség miatt, most egész egyszerűen nem volt más választása.

Juniorokkal is muszáj lesz játszani

Hogy hogyan lesz képes folytatni így a bajnokságot a PEAC-Pécs, arra a kosárszövetség változó szabálya ad választ. Bár a szezon elején még úgy szólt az ukáz, hogy egy csapat akkor kérhet halasztást, ha első keretéből legalább öten hiányoznak a koronavírus miatt, ezt menet közben megemelték nyolcra. Magyarán, szinte bármi van, játszani kell innentől. Ha juniorokkal, akkor juniorokkal.

Persze, hogy akkor ennek a bajnokság így mi értelme van? Az megint egy másik kérdés…