Nem lát tisztán az LMP

Ismét próbafúrásokat végeznek Pécsen uránlelőhelyek után kutatva. Ennek kapcsán nyilvánított véleményt az LMP csütörtöki sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A párt két pécsi tagja, Keresztes László Lóránt és Kóbor József mondta el véleményét a Pécsen ismét folytatódó uránkutatásról és a város közelébe tervezett atomtemetőről. Amint azt Keresztes elmondta, szerintük mindkét projekt ellentétes Pécs város- és gazdaságfejlesztési koncepciójával.

– Az uránkutatással kapcsolatban még nem látunk tisztán. Néhány éve, amíg a Wildhorse vezette a kutatásokat, tisztán látni lehetett a kormányzati szándékot, hiszen állami szerepvállalással hoztak létre egy közös vállalatot. Most nem tudunk erről semmit – fogalmazott.

Hozzátette: a pécsi önkormányzat a fenntarthatóságra építette fel stratégiáját, ami alapján a város gazdaságát új alapokra lehet helyezni, ez a két projekt azonban szöges ellentétben áll ezzel a koncepcióval.

Az ismét meginduló próbafúrások kapcsán a képviselő kiemelte, hogy a Magyar Urán Resources Kft. lépett a Wildhorse örökébe, s az általa végzett tevékenységhez 76 napra bérel az önkormányzattól és az államtól területet. (Ez utóbbin, a Pécs külterületéhez tartozó mecsekszenkúti Rózsavölgyi úton kezdődtek meg a munkálatok a napokban.)

– Egy ilyen tevékenység megindítása igényelte volna a lakosság széles körű tájékoztatását az önkormányzat részéről. Ráadásul nincs konkrét információink, hogy mik a cég szándékai, de nehezen tudjuk elképzelni, hogy ennek a kutatásnak ne lenne világos célja a későbbiekben. Bármi is legyen az, a pécsiek háta mögött nem lehet ilyen tevékenységet folytatni, különben gazdasági szempontból sem előnyös a városnak, hiszen a pécsi polgárok érdekei fontosabbak, mint egy vállalkozásé – fogalmazott.

Az LMP kezdeményezésére pénteken délelőtt rendkívüli bizottsági ülés lesz az uránkutatással kapcsolatban.