Nem lehet nyugodt a Fidesz

Narancsba borult az ország, Baranya és Pécs is, de a győzelem ellenére a Fidesz nem lehet teljesen nyugodt – sem országosan, sem Pécsett. Az elemzők szerint ősszel még meg is égetheti magát a jobboldali párt. 

hirdetés

A fideszesek a két pécsi körzetben hosszú ideig fej-fej mellett haladtak vasárnap,  s bár végig vezettek legnagyobb riválisaik – a baloldali összefogás jelöltjei – előtt, mégis csak 2-3 százalékkal tudtak nyerni. A Fidesznek így fel kell kötnie a nadrágot, ha ezt az előny az önkormányzati választásokon is meg akarja tartani. A pécsi politológusok szerint aki ráfekszik a munkahelyteremtésre, az lehet a befutó.

Tuka Ágnes, a PTE politológiai tanszékének docense szerint még emlékezhetünk arra, hogy a kilencvenes években még vörös központnak számított Pécs, hiszen a bányáknak, iparnak köszönhetően a lakosság baloldali érzelmű volt.

Mint mondta, amikor még három körzet volt, addig 2010-et megelőzően Kertvárosban mindig nyert a baloldali, illetve a liberális politikus, és Uránvárosban is többször sikerült Szili Katalinnak nyernie. Négy éve teljesen új helyzet állt elő a baloldal politikája, és a válság miatt. Pécsett is felfokozott várakozás volt a Fidesz irányában, de szerinte Pécsett nem indult meg az a fajta munkahelyteremtés, mint Borsodban, vagy éppen Miskolcon.

– Ez a legfontosabb magyarázat arra, miért nem sikerült nagy különbséggel győznie a Fidesznek, akik nem törzsszavazóik, azok vagy átszavaztak, vagy a régi hagyományoknak megfelelően döntöttek az baloldali összefogás mellett – mondta Tuka Ágnes.

Fidesz

A politológus szerint ahhoz, hogy az őszi önkormányzati választást megnyerhesse a Fidesz, mindenképpen valamilyen konkrét munkahelyteremtő beruházásra van szükség.

– Nyilván nem lesz kész ez őszig, viszont valamilyen konkrét cégnévre van szükség, amelyikről már biztosan lehet tudni, hogy Pécsen telepedik le – vélekedett Tuka Ágnes. Szerinte, ugyanígy nagy fegyvertény lehet a baloldal számára is, ha ők, megmozgatva a kapcsolatiakat, elmondhatnák: termelőüzemet hoztak a városba. Az ígérgetés már nem elég.

Horváth Csaba, a jogi kar politológusa azt mondta, a Fidesz jelöltjei – bár megnyugtató fölénnyel nyertek – Pécsen közel sem dőlhetnek hátra. Mint mondta, az országos eredményeknél jobban megközelítették őket az Összefogás jelöltjei, ami azt jelenti: a város szavazópolgárai nem teljesen elégedettek a jobboldal négyéves teljesítményével.

– Az eredmények azt üzenik, pozitív irányba kell változniuk a dolgoknak Pécsen ahhoz, hogy ne torkolljon vereségbe a Fidesz számára az őszi önkormányzati választás. El kellene készülnie az elkerülőútnak, el kell kezdeni a Magasház bontását, s munkahelyteremtő beruházást kell Pécsre csábítani – vélekedett az elemző.

A baloldalnak a felülkerekedéshez mindenképpen hanyagolnia kell a korábban már “leszerepelt” politikusokat, új embereket, civileket kell felépítenie. Szerinte a polgármesterjelöltnek is egy “politikamentes” aspiránst kell választani, ha sikeresek akarnak lenni a baloldalon.

– Ma teljesen kétesélyes, bal- vagy jobboldali többség lesz-e a pécsi városházán októbertől  – mondta.

Horváth Csaba azt is elmondta, hogy nyilvánvalóan a Fidesz pártközpontjában is elemzik a szoros eredményeket, s ennek megfelelően alakítják ki a város irányába folytatott politikát. Nem tartja kizártnak, hogy Pécs kedvezményezett lesz munkahelyteremtő beruházásokban vagy más területeken a következő hónapokban.

[box title=”Néhány ok, amiért nem lehet nyugodt a Fidesz “]

– 1998 óta 640 ezer szavazót veszített a Fidesz Magyarországon – a párt meghatározó politikusai, arcai

– Pécsett is mindannyian kevesebb szavazatot kaptak, mint korábban, sehol nem érték el az 50%-ot

– fontos lenne a 2/3-ad a Fidesznek, hiszen csak ez garantalná számukra, hogy úgy vezessék tovább az országot, ahogy azt elképzelték; minden más esetben kompromisszumokra kényszerülnek

– a baloldali pártszövetség az MSZP 2010-es eredményénél több mint 200.000 szavazattal kapott többet; bár még ez a nagyjából 1,2 millió szavazó is szerény eredménynek számít; az MSZP csak 1990-ben kapott ennél kevesebbet

– Pécsett különösen szoros eredmény született, amely azt mutatja, nyitottabb kommunikációra, több párbeszédre és esetleg más városvezetési módszerekre van szüksége a Fidesznek, mint eddig[/box]

 • Mishraa

  A Fidesznek az elmúlt èvekben mit köszönhetett Pècs
  . Jò nagy adòsságot Vízmű incidenst ingatlanadòt csökkenő foglalkoztatást ès borzalmas közbiztonságot hazudozást ès ámitást. Kb ahogy országos szinten is. Sajnos a baloldal sem lenne jobb. Más alternatívákban kellene gondolkodni.+ elfelejteni ezt a 2/3 al èn vagyok az isten törvènykezèst mèg ha alacsony is a támogatottsága esèlyt kellene adni az ellenzèki.pártoknak a kontrollra hogy általánosságban.elfogadottabb ès asznosabb szabályozások szülessenek.

 • Sándor

  Fújj Fidesz! Szégyen, hogy ezek az alakok nyertek. A városnak annyi!

 • plöm

  Rácsos ablak illene a képen lévők mögé (is)!

 • Laci

  Akkor most 4 nagyon kemény munkával eltöltött év következik, hogy 4 év múlva már véletlenül se említhessék Baranya megyét a billegő körzetek között!
  2018-ig remélem sikerül sok-sok látványos és fontos dolgot megcsinálni és mindenki örömmel adhatja majd a szavazatát újra a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeire!

  Hajrá Pécs!

 • zizi

  hát ezek eddig sem csináltak semmit és ez után sem fognak az a baj !! mi kis emberek meg halljuk éhen itt Pécsett nagyon gáz !! de nem csak itt nálunk az egész országban !! csalással választást nyerni !! nem mondom szép !

 • Névtelennek-nek

  Nem vagyok bal oldali(nem is szavaztam baloldali pártra… – ha ha!!) sem szélső jobbos, egyszerűen az új választási rendszerre vonatkozott a kritika!Ajánlom a következőt:
  http://index.hu/belfold/2014/04/08/szavazat/
  A másik, ez a 9,5 % női arány ez nagyon gáz(férfi vagyok!)!!Máshogy gondolkoznak,más erényeik vannak, más szemszögből látnak dolgokat, olyan pluszt adhatnának a törvényhozásnak amire nyugat már rég rájött…

 • tehat gyarat iger a fidesz ami jon

  A fidesztol tok fuggetlenul nezi pecset egy gyar letelepedes kapcsan
  3 ev alatt indulhat be konolyan ha idejon
  Nemet cegek nem jonnek
  Egy gyar meg semmit nem old meg
  Nem lesz munkahelyteremtes haez a piacellenes politika marrad
  Elorelathatolag a jobbiktol valo felelem vezeti tovabbra is a fideszt de ez nem befektetobarat ut tehat sok munkahely nem lesz
  Roka fogta csuka es csuka fogta roka
  A lobbiero is hulla gyenge a pecsi varosvezetesben orszagos szinten…

 • Pécsi Lakos

  Nem mindegy, hogy hogyan lopnak? 2/3 vagy más… Nem lényeg. Amíg minden politikus minimum fél milliót rak zsebre “tisztán” havonta, addig oly mindegy mi is van… Felébredhetnétek már… Bal, jobb, közép, felső, alsó oldal teljesen mindegy… Lopnak, csalnak, hazudnak. Más meg ezerszer több munkával keres havi 60.000 et… Fel kéne ébredni…

 • Névtelennek

  Kedves Névtelen!
  Azt kérded, hogy “az normális demokratikus jogállami helyzet hogy 44,5% szavazattal 67%-ban ülnek a parlamentben?”
  Pl.: Nagy-Britanniában az eredmény 96-10 (!) lett volna, ugyanis ott nincs lista, csak egyéni körzetek. Vagyis a mandátumok 90%-át szerezte volna a Fidesz!
  Vegye már tudomásul a baloldal, hogy saját maguknak köszönhetik mind a négy évvel ezelőtti, mind a mostani pofont, és ne próbálja önmagát felmenteni.

 • ???

  Remélem, mindenki tudja, hogy Pécsett – és sok más helyen- pusztán a szavazókörzetek átalakításával, összevonásával tudott nyerni a Fidesz!
  Most számszerűen kevesebben szavaztak rájuk, mint 2002-ben és 2006-ban….akkor nem nyertek, most meg…szóval ez csak a jelenlegi, általuk alkotott törvények szerint 2/3-ad.

 • pimpa

  Remek a politológus okfejtése, hogy azért volt szoros a meccs Pécsett, mert itt nem, de máshol megindult a munkahelyteremtés, például Miskolcon. Ehhez képest Miskolc egyik körzetében az MSZP nyert. Én kérek elnézést…

 • Névtelen

  Én sem aludnék nyugodtan !

 • Névtelen

  Tényleg mindenki számára az normális demokratikus jogállami helyzet hogy 44,5% szavazattal 67%-ban ülnek a parlamentben??Ezen tényleg nem gondolkozik el senki?Nincsen egy egészséges balansz, akárki is legyen a másik oldalon…
  http://index.hu/gazdasag/igazamiigaz/2014/04/01/a_ketharmad_mint_versenyelony/

 • pécsi

  Nézzük már át, mielőtt megjelenik.

 • mindegyki

  ..és “le kellene számolni” a nepotizmussal… is!

 • civilpecs

  A Fidesznek is nyitni kellene a civilek felé.A mostani képviselőkkel én nem aludnék nyugodtan.