Nem lesz jégpálya a TV-toronyban

Bár korábban még szó volt arról, hogy esetleg jégpálya lenne a pécsi TV-torony mellett, ám ezt a pályázati források átalakulása miatt még sem valósítják meg. Ellenben korszerűbb és nem csak a turistáknak lesz vonzóbb a város a legmagasabb épülete. 

hirdetés

Közel kétszáz méter magas épület szinte hozzánőtt Pécs látképéhez, annak ellenére, hogy a monstrum kinézetéről megoszlanak a vélemények a városban. A megyeszékhely felett magasodó Misina-tető és annak környezete ugyan még a rendszerváltás után is nem sokkal kedvelt turistacélpont volt, mára ez megváltozott, noha a pécsiek még mindig – főleg havazásokkor – szívesen járnak fel a Misinára. A tornyon és az azt övező létesítményeken viszont már meglátszik az idő vasfoga, egy alapos felújítás ráférne már az épületekre.

Az önkormányzat illetékes cége, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. már három évvel ezelőtt kereste a megoldást, ezért pályázatot is beadott, amelyet ugyan befogadtak, de a projekt tartaléklistára került. Ekkor még jégpálya létesítés és downhill-pálya építése is szerepelt a tervek között.

Az újabb, 2014-ben elindult uniós finanszírozási ciklusban viszont változtattak a feltételeken.

– A módosított műszaki tartalomban azért nem szerepel a jégpálya, mert erre az elképzelésre nem lehet teljes támogatást lehívni, az önkormányzatnak sokkal nagyobb önerőt kellene a célra fordítania, mint azt korábban tervezték – magyarázta a változást Merza Péter, a cég vezérigazgatója. A kerékpáros pálya engedélyezési gondok miatt került ki a projektből, ráadásul – Merza szerint – nem is volt teljes az egyetértés abban, hogy a Mecsekben építsenek ilyen pályát.

(Pécsett egyébként a közelmúltban adták át a  PSN Zrt. kerékpáros pályáját Kertvárosban, s várhatóan még az idei szezon előtt megújul az uránvárosi jégpálya is.)

A TV-torony és környezetének megújítása azonban megmaradt: így korszerűsítik a liftet, a tornyot is kivilágítják – méghozzá várhatóan úgy, hogy akár különböző fényjátékokra is alkalmas legyen. Az egykor népszerű étteremből  híradástechnikai múzeum lesz, interaktív tárlattal. Teljesen megújul az ottani parkoló, buszforduló, és lesz új játszótér is. A 200 millió forintos keretből még térfigyelő-kamarákat is felszerelnek, hogy a parkolóban lévő autók is biztonságban legyenek.