Nem lesz kirúgás a dohánygyárban

Semmilyen módon nem érinti a pécsi dohánygyár működését a British American Tobacco (BAT) hétfői bejelentése, miszerint 180 fős leépítést tervez az országban összesen 900, a pécsi üzemben 400 embernek munkát adó vállalat. Mozgások azért várhatóak, gazdasági körökből úgy értesültünk, a BAT Budaörsről Pécsre helyezheti át központját.

hirdetés

Komoly találgatások indultak a városban a Pécsett dohánygyárat üzemeltető BAT hétfői bejelentése kapcsán. A vállalat azt közölte, hogy várhatóan 180 munkatársától válik meg; az átszervezést a piaci folyamatok változásával, az eladások csökkenésével és a kereskedelmi struktúra átalakulásával magyarázták.

Pécsen sokan attól tartottak, hogy a mintegy 400 főt foglalkoztató dohánygyárból is embereknek kell menniük. Győri Krisztina médiaigazgatótól megkérdeztük, várható-e a pécsi gyárban leépítés, s ha igen, pontosan hány fő kerülhet utcára?

Ő azt közölte lapunkkal, hogy a bejelentett 180 fős leépítés egyáltalán nem érinti a dohánygyárban folyó munkát, magyarán az üzemből senki sem fog az utcára kerülni e bejelentés keretében. Megkérdeztük, hogy a gyáron kívül más területen várható-e pécsi dolgozók leépítése. Erre azonban nem kaptunk választ a cégtől.

Dohánygyár
Janovics Lászlótól, a megyei munkaügyi központ vezetőjétől ugyanakkor úgy értesültünk, kedden az adott ágazatból (az igazgató cégnevet nem említhetett) érkezett csoportos létszámcsökkentési szándékra vonatkozó bejelentés a Pécsi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségére.

Ezek után azt lehet feltételezni, hogy Pécsen az összes dohánygyári dolgozó állása megmarad, viszont a cég más területen alkalmazott munkatársainak lehet félnivalójuk.

Tény ugyanis: a legutóbbi, még év eleji adatok szerint a British American Tobacco vállalatcsoport országszerte 11 elosztási központot üzemeltetett, s 270 fő területi képviselő segítségével szolgált ki a trafiktörvény életbe lépéséig 25 ezer kiskereskedelmi egységet. A nyártól azonban mindössze 5-6 ezer helyen lehet megvásárolni a füstölnivalót, ami azt feltételezi, kevesebb területi képviselőre is lehet szükség. A megyében információink szerint mintegy 20-30 ember dolgozhatott területi képviselőként eddig.

Ami érthetetlen, hogy a BAT miért nem volt hajlandó mindezt kérdésünkre megerősíteni.

Azt ugyanakkor elmondták, mi az oka annak, hogy A kft. saját tőkéje a 2011-es 3,2 milliárd forintos szintről 2012-ben 30,7 milliárd forintra emelkedett. Mint közölték, a tőkeemeléseket a korábbi és tervezett beruházások indokolták. Csak a pécsi üzemre például 8 milliárdot költöttek három év alatt. A nagymértékű feltőkésítés azt jelentheti, hogy még lesznek beruházások, vagy az anyavállalat készül a hazai cég veszteségeinek finanszírozására is.

[box title=”Pécs lesz a központ?”]A BAT-tól sok más mellett azt is megkérdeztük, mi igaz azokból a – gazdasági körökből származó – információkból, miszerint Pécs lehet a cég központja a jövőben. Lapunk úgy értesült ugyanis: a vállalat az Elcoteq régi bázisán, a Finn utcában szeretne berendezkedni. A cég 2014-től helyezheti át Pécsre a ma Budaörsön működő székhelyét. Utólag mindezt cáfolta a cég.[/box]