Nem lesz uránbánya

A napokban derült ki, hogy a mecseki uránvagyon újrahasznosítását megcélzó Wildhorse Hungary Energy Kft. már jó néhány héttel ezelőtt leállította erre irányuló kutatásait. Lapunk megkeresésére Benkovics István, a cég ügyvezetője (?) nem kívánt tájékoztatást adni a fejleményekről, mondván, nincs felhatalmazása a nyilatkozattételre.

hirdetés

Az utóbbi hónapokban már sejteni lehetett, hogy valami nem stimmel az ausztrál tulajdonú Wildhorse Energy Kft. mecseki tevékenysége körül. Az uránvagyon újbóli kitermelésére vonatkozó tervek és kutatások megakadtak tavaly – elsősorban anyagi nehézségek miatt, de ezt igazolták a kitermelésre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmánnyal kapcsolatban megjelent ellentmondó hírek is.

A cég hosszas huzavona után küldte meg a kormánynak a tanulmányt, illetve – annak egy kivonatos részét. Miután nem közöltek részleteket, sokan azt is kétségbe vonták, hogy egyáltalán létezik a tanulmány, volt olyan, aki szerint kakaóval öntötték le. 

Egyelőre nem sokat tudni arról a vegyesvállalatról sem, amelyet két évvel ezelőtt hoztak létre az uránérc lehetséges újrahasznosításának gazdaságossági előnyeinek feltárása céljából, s amelynek kormányzati részről tagja lett a Mecsek-Öko Zrt., a Mecsekérc Zrt. és az MVM Zrt. is.

Mostani információink szerint mindenesetre a Wildhorse egykori munkatársait már elbocsátották a cégtő, többen közülük a Paks2 előkészítő munkálataiban vesznek részt- így például Benkovics István is -, jó néhányan pedig a Mecsekérc Zrt.-nél dolgoznak tovább. Mindez körülbelül egy tucatnyi szakembert érint.

Lapunk megkeresésére Benkovics nem kívánt nyilatkozni, mondván, már a cég ausztráliai központja foglalkozik a sajtókommunikációval. Kerestük Chris Dinsdale-t, a Wildhorse pénzügyi vezetőjét is, ám egyelőre nem sikerült elénünk. Amint válaszokat kapunk kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.