Nem lesznek elbocsátások?

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint arra nincs adat, hogy a rövidebb munkahét miatt embereket tennének az utcára. A nagyobb kereskedelmi láncok már azon morfondíroznak, miként oldhatnák meg a helyzetet.

hirdetés

A vasárnapi nyitva tartás betiltása erősen megosztotta az embereket, hiszen egyrészt érhető okból a vasárnapi pihenőnap mindenkinek jár – bár egyes szakmákban ez lehetetlen -, másrészt viszont a nagy multik boltjainak vasárnapi bezárása, az éjszakai nyitva tartás betiltása azt is magával hozhatja, hogy elbocsátások lesznek a kereskedelemben. Akik pedig megőrizhetik az állásukat, azok a fizetésük csökkenésétől tartanak.

– Valóban jó ötlet lenne, de csak addig, amíg az embernek nem kellene az a pótlék, amit a vasárnapi munkáért kaphat, mert különben nem tud megélni – mondta az egyik pécsi áruházban dolgozó. Mások azonban azzal érvelnek, hogy nem éri meg ez a pluszjövedelem, ha vasárnap inkábba családjukkal lehetnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont azt közölte, hogy mivel kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van, ezért nem számítanak elbocsátásokra a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt, és erre nincs is semmilyen adat. A tárca szerint a külföldi példák azt mutatják, hogy sem a kereskedelmi áruk mennyisége, sem a vásárlók száma nem változik azzal, hogy 7 napról 6 napra csökkent a nyitva tartási idő. Ezzel ellentétben, ezeken a helyeken a 6 napra jutó többlet vásárlás a nyitva tartási idő módosítását, azaz több műszak bevezetését eredményezte – írták.

A tanácstalanság tapintható egyébként, mert sem a pécsi Árkád, sem a Pécs Plaza illetékese nem tudott érdemben nyilatkozni arról, milyen hatása lesz a zárva tartásnak. A Pécsett is több üzletet működtető Spar ugyanakkor az elmúlt hónapok kormányzati intézkedéseire válaszul szerdán bejelentett, franchise-hálózat kiépítését fontolgatják – külföldön így működnek a zömmel áruházaik -, vagyis vállalkozók működtetnék a boltjaikat. Egyelőre 10-15 boltot adnának át így.