Szándékos rémhír?

Nem kell kapkodni

Az egyre terjedő híresztelésekkel ellentétben mégsem lesznek nemzeti italboltok – tudta meg lapunk (is) kormányzati forrásból. 

hirdetés

Jövőre sem kell tartani a nemzeti italboltoktól
Ezentúl is ott vehetjük, ahol eddig.

Tavaly egy-két  portál terjesztette el a nemzeti italboltokkal rémisztgető hírt, most pedig – ismét a választások környékén – az egyébként kormányközelinek tartott Napi Gazdaság dobta be a köztudatba, hogy a dohánytermékek után már alkoholt is csak az arra kijelölt helyeken lehet majd kapni egy tervezet szerint.  A lap szerint „a koncepciót véglegesítették, és a kormány már egyeztet is a piaci szereplőkkel”. Ezt azonban – akárcsak tavaly – most is határozottan cáfolták.

Megkeresésünkre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól azt írták, hogy az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, arról előterjesztés nem készült és az ügy nincsis a kormány napirendjén.

Megnyugodhatnak tehát egy időre az italkereskedelemben dolgozók, nem lesznek nemzeti italboltok. Ennek bizonyára örül az általunk felkeresett egyik legnagyobb pécsi italkereskedés vezetője is, aki neve elhallgatását kérve azt mondta, hogy ha egy ilyen intézkedés kivitelezhető lehetne, az rendkívül rosszul érintené a kis- és nagykereskedéseket is, hiszen az erőviszonyok átalakulása miatt komoly – és előre nem látható – átalakításokat kellene véghezvinni az italpiacon.

Az általunk megkeresett baranyai pincészet tulajdonosai úgy vélekedtek, hogy a kiszivárgott információk alapján az ügyben konkrétumokat megfogalmazni egyelőre még nehéz lenne.

A fővárosi média jelentős része foglalkozott az üggyel, erősen rávilágítva arra, hogy úgy tűnik, a kormány éppen maga gerjesztette a hírt, hogy azután cáfolhassa.