Indul a buliszezon!

Fesztiválok előtt és után is melóztak közmunkások

Pár hét kivételével egész nyáron bőséges programkínálatot talál, aki Pécsre látogat. A tavasz végi Bor, Mámor, Pécs után máris itt a kétszáz off-rendezvényt kínáló POSZT és a Sétatér Fesztivál. Ezek a szabadtéri színház szerelmeseinek adják át a terepet, kisvártatva pedig a világ egyik legnagyobb zenei rendezvényére kerül sor Pécsen.

hirdetés

Már évek óta kéz a kézben jár az országos színházi találkozó és a Sétatér Fesztivál, így sem magaskultúra barátai, sem a könnyűzenére vágyók, sem a gesztenyefák alatt szomjazók nem panaszkodhatnak júniusban Pécsen.

A POSZT-OFF programjai közül például kiemelkedik a hétfői Radnóti-est, amelyen Mácsai Pál és Fullajtár Andrea ad elő, valamint kedden a Kodály Központ műsorán szerepel az Alföldi Róbert rendezte, Stohl András és Hevér Gábor szereplésével játszott Őrült nők ketrece című előadás.

Kiállítások is lesznek: kétszáz év nagy színészegyéniségeit, továbbá félezer plakátot is bemutatnak, a díszlet- és jelmeztervezők seregszemléje azonban a korábbi évekkel ellentétben csak digitálisan lesz látható. A Nick-udvar is ismét élettel telik meg, hiszen esténként zenés nyári esték lesznek ott.

A negyedben zárják majd a nyarat a Szamárfüllel
A negyedben zárják majd a nyarat a Szamárfüllel

A Sétatér Fesztivál, ahogy már évek óta mindig, a gesztenyefák alatti sétányon tartogat színes programokat. A megszokott borászatok, éttermi kitelepülések mellett számos koncert lesz egészen június 21-ig. Fellép többek között a Pankastic, a Zagar, Tátrai Tibor, Eb Davis és a PMD Blues Band, az Anna and the Barbies és Kállay Saunders is.

A Sétatér a június 18-án induló Pécsi Nyári Színháznak adja át a stafétát: augusztus 9-ig folyamatosan lesznek előadások a Káptalan utcai szabadtéri színpadon. Az 1978-ban életre hívott rendezvény a város kulturális életének – művészeti és turisztikai szempontból egyaránt – kiemelkedő jelentőségű eseménye. A műfajok sokszínűségét felvonultató előadások között lesz a Vészhelyzetben, avagy a család ellen nincs orvosság címmel Böhm György rendezésében.

Olyan klasszikusok is megtekinthetőek, mint Szabó Magda Abigélje Szikora János rendezésében, A Charley nénje a Pódium Színház előadásában, a Broadway-musical, a Hair Mohácsi János rendezésében. A programsort színesíti, hogy Best of cammel a nagy sikerű L’art Pour L’art társulat is fellép a Káptalan utcában.

Az év legnagyobb rendezvényeként közel 4000 énekes 10 napon keresztül fakad majd dalra Pécsen az Europa Cantat alatt már július 24-től. A nemzetközi kórusszakma legnagyobb rendezvénye nyitott, mindenféle versengést mellőző kórusesemény. Esténként a műhelyzáró koncerteké és a közös énekléseké a főszerep a színes kísérő rendezvények – gasztronómiai programok, táncházak, népzenei rendezvények és számos más koncert – mellett.

A szokásos augusztus 20-i Magyarok Kenyere programot követően a hosszú hétvégén a családoké és a gyerekeké lesz a főszerep a Zsolnay-negyedben a Szamárfül Fesztiválon. A rendezvény célja egyrészt a gyermek korosztály –és ezzel együtt természetesen a szülők, nagyszülők– játékos megismertetése a kultúrával, olyan programok segítségével, melyeknek fókuszában a lokális értékek megismerése, a környezettudatosság, az interaktivitás, az esélyegyenlőség állnak.

Bár az igazi nyár a fesztivállal véget ér, a programsor szeptemberben új erőre kap a szokásos Pécsi Napok keretében. Minderről azonban majd később!