Végre nyomoznak a zsaruk a hamis pénz után, mert valaki mégis bejelentést tett

Bár az elmúlt napokban több vendéglátós is arról számolt be, hogy hamis pénzzel fizettek náluk, sőt egy bankban is váltottak be a hamis tízezresekből, a rendőrség korábban nem indított nyomozást, mert nekik nem tettek bejelentést.

hirdetés

Lapunk néhány napja számolt be arról, hogy több pécsi vendéglátóst is átvertek a csalók hamis tízezresekkel, majd pedig a Bama.hu írt arról, hogy egy bankba is bevittek a pénzből, sőt a Vödör Caféban is két ilyen fénymásolt tízezres bankjeggyel fizettek a Pécsi Újság.hu tudósítása szerint.

A rendőrség lapunknak korábban azt mondta, hogy nem nyomoznak. Miután megírtuk az esetet, megkerestük a rendőrséget, és azt kérdeztük, hogy miután több olvasónk is felhívta a figyelmet a közösségi hálón, hogy egy csaló hamis tízezresekkel fizet szerte Pécsett, hogyan tudják ilyenkor kézre keríteni a tettest, várnak-e feljelentést, vagy elkezdik a nyomozást feljelentés nélkül is, illetve milyen mértékű büntetésre számíthat az, aki maga hamisítja a bankókat.

Fent egy igazi, lent pedig a hamis bankó, amit az AL9052065-ös sorszámról lehet megismerni

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte: “A rendőrség eljárást abban az esetben tud indítani, ha feljelentést tesznek, vagy ha a hivatalból üldözendő jogsértést saját maga észlelte. Az interneten posztolt bejegyzések és fényképek azonban az esetek többségében nem alkalmasak arra, hogy a rendőrség hivatalból eljárást indítson. A rendőrség felderítési módszereiről nem áll módunkban tájékoztatást adni. A pénzhamisítás büntetési tételeit a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 389. §-a tartalmazza”.

Vagyis amíg valaki nem tesz feljelentést, vagy a rendőrség nem látja maga is, addig nincs nyomozás, addig a csaló nyugodtan fizethet hamis bankókkal.

Nos, most ez is megtörtént, mivel az egyik vendéglátós a rendőrségen feljelentést tett, így a Pécsi Újság.hu híre szerint eljárást indítottak.