Nem öncélú volt a népszavazás

Gulyás Gergely a Fidesz alelnöke szerint az alkotmánymódosításhoz és a Brüsszel által ránk kényszerített, felső határ nélküli betelepítés ellen nagyon erős felhatalmazást kapott a kormány.

A Fidesz alelnöke Pécsen tartott a minap zártkörű megbeszélést a pécsi és baranyai választókerületi elnököknek, aktivistáknak. A fórum előtt elmondta, köszönet illeti azokat, akik elmentek Baranyában és Pécsen is szavazni, az aktivistáknak pedig azért jár hála, hogy rész vettek a kampányban és ezzel segítettek abban, hogy 3,3 millió ember szavazzon nemmel a betelepítésre, foglalt állás a felső határ nélküli kényszerbetelepítés ellen. Ha maradt is némi csalódottság az érvénytelenség miatt, az eredmény komoly felhatalmazást és erőt ad mind a kormánynak, mind a kormányzópártnak, hogy a Brüsszel által hozott elhibázott tervet meg tudja hiúsítani.

Arra kérdésre reagálva, miszerint a baloldali ellenzéki pártok győztesnek tartják magukat a voksolás után, mivel szerintük az otthon maradottak őket igazolják, az felelte: örülnek annak, hogyha mindenki magáénak érzi a győzelmet a referendum után, ám a népszavazás nem öncélú.

– Azt a célt szolgálta, hogy olyan felhatalmazást kapjon a kormány, amivel megakadályozható az, hogy akaratunk ellenére, a döntésünket nem figyelmem kívül hagyva olyanokat telepítsenek be, akik még menekültnek sem minősülnek. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor nem volt hiábavaló a referendum – mondta Gulyás Gergely a PécsMa.hu-nak.

Hozzátette: vita volt korábban arról, hogy az alkotmánymódosításhoz szükség van-e a referendumra, de mind a Jobbik, mind az MSZP azt mondta, hogy ellenzik a kötelező betelepítési kvótát, az alaptörvény változtatása e tekintetben ezt a célt szolgálja. Ha valóban a betelepítés ellen vannak, akkor az alkotmánymódosítást is támogatniuk kell, különben ellentmondás marad a szavak és tettek között – mondta.

A Kétfarkú Kutyapárt kapcsán – amely igen aktívan kampányolt az érvénytelen szavazatok mellett – elmondta, hogy negyedszázada demokrácia van hazánkban, így ha elindulnak a következő választáson, akkor ehhez joguk van, bár a humor kevés.

Gulyás Gergely később arról is beszélt, hogy reméli, széleskörű kompromisszummal születhet meg az alaptörvény módosítása. Mint mondta, a Jobbik egyetlen érdemi javaslata arról szól, hogy a menekültügyi kérelem benyújtásának részleteit tartalmazó jogszabályt tegyék sarkalatos törvénnyé, a kormánytöbbség pedig támogatni fogja ezt a legfontosabb rendelkezések esetében.

Gulyás szerint MSZP kampányfinisben tett nyilatkozatai alapján a szocialistákkal is egyetértésnek kell lennie, hiszen azt közölték, ellenzik a kvótadöntést, csak a népszavazást nem tartják a fellépés megfelelő eszközének.