Nem panaszkodnak, inkább maguk csinálják!

Ha hívják őket, segítenek (forrás: Mi Játszóterünk Mozgalom Facebook)

A kertvárosi Mi Játszóterünk Mozgalom önkéntesei, anyukák, apukák, nagymamák és gyerekek hosszú évek óta tartják karban a városrész játszótereit. Lelkesedésük példaértékű.

hirdetés
Uránia Mozi

A napokban egy kertvárosi civilekből álló közösség, a Mi Játszóterünk Mozgalom tagjai lefestették a Kodolányi János utcai dühöngő kerítését. A munkához a festéket többek között Csizi Péter országgyűlési képviselő és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. segítségével szerezték be. A pécsi Mosolymanó Egyesület önkéntesekből álló mozgalma azonban már 8 éve dolgozik azért, hogy a város játszóterei szebbek, tisztábbak és biztonságosabbak legyenek.

Vörösné Deák Andrea, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, hogy a 2009-ben alakult Mi Játszóterünk Mozgalom egy „játszótéri közösségként” kezdte, melyet pécsi szülők, nagyszülők alkottak, akik először a Maléter Pál utca egyik játszóterét tették rendbe önszántukból, összefogva azért, hogy gyermekeik és unokáik barátságosabb, otthonosabb és szebb környezetben lehessenek.

Az önkéntesek festették ki a Kodolányi utcai dühöngőt (forrás: Mi Játszóterünk Mozgalom Facebook)

– Jelenleg 14 állandó tagja van az egyesületnek, de a tagság nyitott, bármikor csatlakozhat hozzánk, vagy valamelyik akciónkhoz bárki. Az önkéntesek mindig segítik a munkánkat, olyan ötleteket és kapcsolatokat hoznak, melyeknek köszönhetően könnyebben valósulhat meg egy-egy játszótér kicsinosítása. Jó kapcsolatunk van a pécsi középiskolákkal is, a diákok pedig több esetben segítettek már nekünk – mondta Vörösné Deák Andrea.

Lelkesek és motiváltak (forrás: Mi Játszóterünk Mozgalom Facebook)

A mozgalom többnyire kisebb pályázatok útján szerzi be a festékre, seprűkre, ecsetekre és minden játszótér-karbantartáshoz szükséghez eszközre fordítandó pénzt, de munkájukat számos esetben támogatják pécsi önkormányzati képviselők is.

A Mi Játszóterünk Mozgalom tagjait a lelkesedés, a tenni akarás motiválja. A helyi – jelen esetben kertvárosi – közösségek egy emberként vesznek részt a játszóterek megszépítésében, mivel számukra fontos, hogy élhetőbb környezetben játszhassanak gyermekeik.

A Szilárd Leó park játszóterét is megszépítették (forrás: Mi Játszóterünk Mozgalom Facebook)

– Ha az embereket bevonjuk, ha programot szervezünk a játszóterek megszépítéséből, sokkal lelkesebben vesznek részt a munkában. Van, aki dolgozik, van, aki pogácsát hoz azoknak, akik dolgoznak – fogalmazott Vörösné Deák Andrea, aki kérdésünkre elmondta, hogy a mozgalom „közösségi tervezés” során választja ki a felújítandó játszótereket, ami azt jelenti, hogy ha például egy lakóközösség tagjai jelzik feléjük, hogy kedvenc játszóterük padjai megérettek már egy festésre, akkor ők intézkednek az ügyben. Egyeztetnek a Biokommal, majd lakossági fórumot tartanak az épp adott támogatókkal és a lakóközösséggel a jövőbeni teendőkről és beszerzik a munkához szükséges összeget, valamint eszközöket.

Ha hívják őket, segítenek (forrás: Mi Játszóterünk Mozgalom Facebook)

Az évek óta ebben a formában működő mozgalom így csinosította ki Kertváros és Uránváros megannyi játszóterét. Jelenleg éppen a Kamilla utcában, a Szilárd Leó parkban, a Littke utcában, az Aidinger utcában és a Maléter Pál utcában zajlanak kisebb-nagyobb karbantartási munka, melyeket önkénteseik végeznek.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. https://uploads.disquscdn.com/images/b1890fee6bde27e9ab442abbdd27dd786c9cd940796e8563cf9b883d035ab175.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/fc8ee223fc0da0cec46c5e459f5dd26044f02a6618845c2f261c2ba40e39bb16.jpg

    Na ja amíg kertvárosba 4-5 van felújítva itt uránba 1 azaz 1 játszótéren osztozunk sok-sok gyerekkel, sorban állással a hintáért.Inkább lepusztult játszótérre viszem a gyerekem ahol nem kell neki elmondanom hogy most miért nem hintázhat csak fél óra múlva.Pedig tavaly párommal felástunk és kigazoltunk egy homokozót is.A csatolt képek 9db négy emeletben lakó gyerekeknek van szánva.Rozsdás csúszda, rohadt fa. https://uploads.disquscdn.com/images/6958a3c4ce737e559069162f0113b56fe2c8d2758e18bb90c9b1a112e5b91a49.jpg

  2. Na akkor Ők nem kétfarkú passzívisták.Ennek legalább van értelme,respect.

Comments are closed.