Nem szívesen mennek a földekre a pécsi diákok

Ha vége a sulinak, indul a nyári pihenés, féktelen bulizás, fesztiválozás. De valamiből finanszírozni is kell a partikat, így ha nem szeretnének a fiatalok szüleik pénzére hagyatkozva tengeni, ott a diákmunka lehetősége. Nyáron bővül a kínálat és a választék, megnövekedik a dolgozni vágyó fiatalok száma.

hirdetés

Tavaly arról számoltak be a diákmunka-közvetítő iskolaszövetkezetek, hogy a régióban több diák szeretne dolgozni, mint amennyi munkalehetőség van. A nyári munkák jószerével csak alkalmi munkákból állnak, idénymunkákból, sokkal több a mezőgazdasági munkalehetőség, ilyen például a klasszikus kukoricacímerezés.

Sokkal többen dolgoznak a nyár első hónapjaiban, hogy aztán az augusztust gondtalan pihenéssel tudják tölteni. Így aki nem a tavasz végén vagy júniusban keresett munkát, az nagy eséllyel talál is a nyár hátralévő részére. Viszont aki jó helyet szeretne magának találni, annak már áprilistól el kellett kezdenie kutakodni.

A tapasztalatok szerint a legnépszerűbbek nyáron a könnyű fizikai munkák és a vízparti, szórakozóhelyeken végezhető feladatok – na, meg a jól fizetőek. Nem meglepő. Az adminisztratív munkákat év közben is végezhetik a diákok.

Annak ellenére, hogy a legtöbb lehetőség mindig a mezőgazdasági munkák terén adódik, a diákok nem szeretnek ilyen munkát végezni.

A vendéglátós munkákra van jelentkező

A Mind-Diák Szövetkezet pécsi irodavezetője, Kovács Máté Dávid arról számolt be, a diákok munkamorálja nem változott, számuk sem csökkent az előző évekhez képest. Naponta öt-tíz új érdeklődő érkezik az irodába, leginkább a középiskolás, 16-18 éves korosztály szeretne diákmunkát vállalni.

Ahogy fogalmazott, a „pécsi diákbázis elbírna még újabb munkákat”, de vannak olyan régiók is az országban, ahol nagy a munkaerőhiány – jellemzően a szorgalmi időszakban.

Jelen pillanatban mintegy száz főt foglalkoztat az iroda itt Pécsen, a nyári hónapokban ez a szám folyamatosan növekszik.

Az irodavezető úgy nyilatkozott, a tipikus nyári munkákat kétfelé oszthatják: vannak a mezőgazdasági idénymunkák, és az úgynevezett „tűzoltó” jellegű betanított munkák, mikor is a cégek a nyári szabadságolások után maradt űrt töltik be a diákokkal.

Kényelmesen, egy nagy cégnél – a fizikai munka már senkinek sem kell

A tapasztalatok szerint a mezőgazdasági munkákra egyre kevesebben jelentkeznek, gyakorlatilag mindent hamarabb elvállalnak. Amikor választanak, a fő szempont mindig a munka nehézsége és a díjazása.

Kovács Máté Dávid szerint a bérek általában nem növekednek a nyári szezonban, ha igen, az a főbb turisztikai célpontok vendéglátóhelyeire jellemző a leginkább.

A Fürge Diák pécsi irodáját többszöri próbálkozás után sem tudtuk elérni. A honlapjukon található infók szerint a címerezési lehetőségekből nincs hiány, de a raktári pakolás, csomagolás, címkézés is adott. És az örök sláger: a McDonald’s.