Nem tudják, mi ellen tüntetnek

Demonstrációt tartottak csütörtökön este a postavölgyiek azért, hogy megakadályozzák a Siklósi úttól nem messze létesülő hulladékudvart. Kérdeseik voltak, de a válaszok már nem érdekelték őket, mint ahogy az sem, mi is az és hogyan is néz ki egy “hulladékudvar”.

hirdetés

Mintegy 150-200 fős csoport jelent meg este fél hat tájban a Nagypostavölgyi úton, a Siklósi úttól kétszáz méterre egy kertvárosi vízmű- és trafótelep közötti területen szomszédságában. Az ok, hogy itt épülne meg egy uniós normáknak megfelelő úgynevezett hulladékudvar.

A tervezett létesítmény pontosan ugyanolyan lesz, mint amilyen jelenleg is működik Pécsett az Eperfás úton. A tervek szerint mind a feldolgozható, mind a lerakásra szánt szemetet továbbszállítják majd a hulladékudvarból, ott csak ideiglenesen tárolják ezeket.

A demonstrálók egyetlen, „Postavölgy nem szemétdomb” feliratú molinóval készültek a rendezvényre, no meg kérdésekkel. Azt szerették volna megtudni, miért megkérdezésük nélkül indult a korábbi lakóövezet átminősítése, a létesítmény tervezése. Ahogy erről szintén beszámoltunk, Toller László döntött arról, hogy a hulladékudvart erre a helyszínre építsék, még 2005-ben.

Kiss Tibor, az udvar majdani üzemeltetését végző BIOKOM ügyvezetője – bár a sok bekiabálás és közbevágás miatt nem volt egyszerű dolga – próbálta elmagyarázni, hogy sem a környezetre nem lesz veszélyes, sem az életminőséget nem rontja majd a létesítmény. Nem sikerült neki, hiszen a tiltakozókat nem is érdekelte, miként működik egy szelektíven gyűjthető hasznos hulladékokat fogadó telep.

Az is kiderült, hogy 2008-ban a témában tartottak közmeghallgatást a városházán, ahol a postavölgyi létesítmény is szóba került. Kiderült viszont, hogy azon a tüntetők közül senki sem volt jelen, ahogy a 2008-tól a témában íródott újságcikkek sem rémlettek senkinek.

Láthatóan egyébként valójában senkit nem érdekelt, hogyan is működik egy hulladékudvar, és mi is az tulajdonképpen. Pedig a BIOKOM egy kisbusszal még az Eperfás úton működő udvart is megmutatta volna nekik, hogy eloszlassa a “van ott minden a döglött macskától a káros anyagig” vaskos tévhitetet.

A demonstrációnak részben az vetett véget fél hét körül, hogy Kiss Tibor helyett döntéshozókkal, városvezetőkkel beszéltek volna a helyiek, másrészt komoly felhőszakadás zúdult a tömegre. A résztvevők abban egyeztek meg, hogy mivel június 4-én amúgy is részönkormányzati ülés lesz Postavölgyben, arra hívják meg azokat az illetékeseket, akik el tudják magyarázni a döntések hátterét, s azt, miként lehet leállítani a beruházást.

[frame]

Belfast, Nyíregyháza, Pécs

Többen felvetették, hogy a tervezett létesítmény más városban nem valósulhatna meg, pláne nem Európában. A BIOKOM ugyanakkor több tényt is közölt: e szerint Nyíregyházán a városon belül alakítottak ki hulladékudvart, az észak-írországi Belfastban pedig a családi házas övezetben, a házaktól méterekre húzódik a hulladékudvar kerítése. A pécsi beruházásnál harminc méteres fasor mögé rejtenék az udvart, azt csak a Nagypostavölgyi útról lehetne látni. A Hulladékudvar.hu-n egy adatbázisa is van a hazai létesítményeknek; ebből kiderül, sokuk a városok kellős közepén fogadja a válogatott hulladékot további feldolgozásig. Éppen azért, hogy a városlakók könnyen elérhessék a pontokat.

[/frame]

 • Barackfa

  Köszönjük Orbán Viktornak, hogy a gátakon is megvédi Pécset és nem engedi a szoci szemétmutyi begyűrűzését. Pécsnek nem kell radaros atomhulladék!

 • Fideszes bérencek

  Látom itt gyülekeznek a fideszes bérencek. Jól fizetnek érte?
  Sajnos Budapesten volt egy néni, aki nagyon beteg volt de mikor az MSZP ellen menni kellett tüntetni Ő ment. Megkérdeztük miért megy azt mondta, hogy x ezer forintot kap ha kimegy pár órára a Fidesz fizeti neki. Gondolom most sincs ez másképpen.
  Egyik pártot se támogattam, támogatom mert egyik kutya másik eb, de ezek amit művelnek Pécsett , az országban az felháborító,
  Itt rengeteg szűk látókörű ember van, vagy tudják ők is csak…………………………….?!

 • Pingback: Kamu szórólapon hülyeségek Pécsett - Don't waste it!()

 • Pécsi Lakos

  Kovácsné Erzsike! Neked csak gratulálnék! Sikerült bebizonyítanod, hogy pont annyit értesz a politikához, vagy a politikával, gazdasággal kapcsolatos dolgokhoz, hogy: “gyurcsányista-bajnaista anarkista terrorbrigád műve” és “EU szemetét a magyarokra pakolják a bajnaista összesküvők”. Had gratuláljak elsőnek ehhez. 😀

  És üzenném az összes ostoba ottaninak, hogy gondolkozzatok, mielőtt bármit is leírtok. Idióták…
  Mást ki sem emelek… Annyi idióta hozzászólás van. 😀 HAD GRATULÁLJAK NEKTEK BUTA EMBEREK! …

 • Kovácsné Erzsike

  Ez az undorító húzás is a gyurcsányista-bajnaista anarkista terrorbrigád műve. Mindenkit lefizetnek, hogy ha a hatalomba nem is tudnak visszaszivárogni, legalább összeszemetelik az országot, hogy az emberek rosszabbul érezzék magukat és a kormányt okolják. Szerencsére Orbán miniszterelnök úr résen van és nem hagyja, hogy az EU szemetét a magyarokra pakolják a bajnaista összesküvők. A Postavölgy nem eladó, ahogy Tubes, a Magasház és az Uránbánya sem volt az. Hajrá magyarok, védjük meg a hazánkat a kommunista szemétmaffiától!

 • http://www.•••

  ne a ruhákkal foglalkozz, hanem olvass inkább!!!

 • Édes Anna!

  Nem érted, hogy nem a háztartási hulladékot viszik oda? nem a tojáshéjat, a kenyérvéget és a használt tampont…te pl odaviheted a lehel hűtődet, a megmaradt festéket (miután kifestetted a csodaszép, értékes otthonodat!) meg az orion tv-t….hogy ne kelljen pénzért elszállíttatnod….

  ostoba

 • Gza
 • Csucsu

  Kedves Anna!
  Ennyi butaságot, mint amennyit Ön itt összehordott, már rég olvastam. Önnek fogalma sincs, hogy mi épülne Postavölgyben, mert ha tudná, és hajlandó lett volna (de még nem késő) megnézni, akkor nem írna ekkora hülyeségeket.

 • Brumm

  Nézzetek már körbe a világban jóemberek. Németország a kertesházas városrészekben vannak ilyen udvarok. Ott senkit sem zavar, csak itt. Minden ****ért megy a hőzöngés, a trafóállomás senkit sem zavar, meg a szétrohadó Fema, a Tesco…? Láncoljátok oda magatokat, szerencsétlenek…

 • Anna

  Az érdekes az, hogy egy pécsma.hu újságírója, hogy írhat ilyen stílusban egy Pécset, és pécsieket érintő igen súlyos dologban. Elszomorító, hogy már a saját “sajtónk” se mellettünk a lakossága, az olvasói mellett áll, hanem egy “nagyberuházás” mellett. Nem, valóban nem szeretnénk hulladékudvart. Semmilyen olyan létesítményt, amely előidézhet bármilyen negatívumot az életünkben. Kérdéseinkkel hiába mentünk el, szinte mindenre azt kaptuk, hogy a megjelent majdani ügyvezető Úr nem kompetens a megválaszolásában. Ennyi erővel meg se jelent volna. Miért nem illetékesek jelentek meg? Akik választ adtak volna a kérdéseinkre! Közel 6-7000 embert érint Kertvárost, Árpádvárost, Postavölgyet és még Nagyárpádot is. Azt valóban elismerjük, hogy ha szükség van ilyen létesítményre, akkor szükség van. De nem egy csendes, nyugodt és szép kertvárosi övezetben. Hanem egy ipari telepen, egy külvárosi részen. Annyi és annyi ilyet lát az ember ha elhalad Pécs elkerülő útszakaszain, miért nem lehet áthelyezni egy ilyenre? Az a pár kilóméter valakinek a zsebét csökkentené? Nekünk pedig ez a “létesítmény” a környezetünk, az egészségünk, a közérzetünk és nem utolsó sorban amiért van aki egész életében dolgozott: az ingatlanjaink értékére lesz kihatással. Azon pécsiek, akik most itt kommentelnek és nem a másik pécsi lakos mellett állnak ebben az ügyben, azoknak annyit kívánok, hogy a közeljövőben épüljön az Ő szomszédságában egy olyan létesítmény aminek nem fog örülni, amit nem nézne nap, mint nap szívesen az ablakából. Hadd reagáljak a Tesco vagy a Baumax féle kommentre is. Az előbb említett két bevásárlásra létrehozott építmény nem jár nagy teherautó-forgalommal a Nagypostavölgyi úton, nem járt az ingatlanjaink elértéktelenedésével, sőt, mivel a közeli szomszédágunkban van egy könnyedén elérhető bevásárlóközpont és ez esetben kettő is, az csak jó, hiszen ez is ingatlan-vásárlási szempont lett a 2000-es évektől. Senki nem szeretne az otthonától átautózni egy városon azért, hogy a mindennapi élelmiszert megvegye. Az viszont, hogy a hulladékot a BIOKOM tovább vigye pár kilóméterrel, nem a mi dolgunk. Mi azért fizetünk kemény pénzeket évente, hogy a cég elszállítsa a hulladékunk, de ne oda, ahova egy 3 perces sétával mi is megtehetnénk! De egy szónak is száz a vége, minket nem érdekel hol máshol épült ilyen létesítmény. Minket nem tájékoztattak, nem volt erről lakossági fórum, hiszen akkor nem lenne több száz vagy ezer felháborodott lakója a környéknek. Sajnáljuk, hogy a PécsMa.hu megenged magának egy ilyen “nempécsi” cikket. Más sajtóorgánum a valóságot közölte az emberek jogos felháborodásával!

  Üdvözlettel, Androvics Anna

 • mrx

  pecsma… egyszerűen szánalmas a retorikátok…és azok is vagytok…

 • matador

  A Tesco odaépítése miért nem zavarta Önöket ?
  A Szigeti tanyán a lakóház 20 m távolságra van a lerakótól , de a panelházak sincsenek 100 m-nél nagyobb távolságra .
  Először tájékozódni , körülnézni aztán mérlegelni ! Úgy mint az úton való átkelésnél .
  Azokról az elempés ****fejekről , akik keltették ezt a zajt sokat elárul hozzáértésük .
  Azért tartják magukat zöldnek , mert itt zöldségeket beszéltek ?

 • Beela

  Asszonyom! Rossz hírem van… Környezetmérnök lévén közlöm, hogy Korb úrnak igaza van. Milyen kisházaink közelében? A közelben nincs is lakóépület! És minek egy szelektív udvartól félni? Nincs ott semmilyen szag, döglött állat, ami veszélyes lehet, azt biztonságos dobozokban tárolják! A benzinkút üzemelése százszor nagyobb környezeti rizikót jelent, miért nem tüntetnek az ellen is? Tényleg nem tudják, hogy mi ellen tüntetnek, mert különben el sem mentek volna!

 • :(

  Kedves “Szerencsétlenek”!
  Felháborít a hangnem és a titulus amiként a környéken lakó embereket nevezi! Szégyellje magát! “Hihetetlen, milyen egyszerű emberek vannak…”Gondolom, a maga otthona közelében és távolában sincs egyetlen hulladékudvar sem. Ugye jól gondolom?
  Mi is tudjuk, hogy ez szükséges, de nem egy lakott terület közepén. Nem a mi kis otthonainknál. Persze ezt egy ilyen” okos” embernek mint maga , gondolom nagyon nehéz felfogni. De, ki tudja? Talán egyszer sikerül. Sok szerencsét hozzá!

  Tisztelt Korb Zoltán!
  Kérem, egy kicsit próbáljon a mi bőrünkbe bújni és a mi problémánkkal jobban azonosulni. A cikke nagyon ellenségesnek tűnik. Bárki is hozta anno ezt a határozatot, már akkor helytelen volt. Köszönöm szépen.

 • M.András

  Tudja András, azt kell mondanom, hogy az illegális szemetet többnyire nem a becsületes emberek, és általában véve! nem a családi házas övezetben lakók teszik le.
  Azzal nagyot téved, ha emiatt kevesebb szemét lesz az utak (háza előtt) mellett, hiszen az országunkban élők mentalitásán kellene változtatni, de az nem megy egyik napról a másikra.
  Volt részem megtekinteni az Eperfás úti üzemet is, természetesen vittem is oda hulladékot.
  A feltétele egy befizetett Biokom csekk felmutatása volt…
  Gondolja, tudja?! kertvárosban hány ember nem fizet ilyen szolgáltatásért, de nem csak ezért, hanem sok másért sem?
  De nézzünk meg egy lomtalanítást, vagy kérdezzük meg az illetékeseket, hogy honnan visznek el több “lomot”?!
  Természetesen a “betondzsungelből”, ahol a feltételezésem szerint Ön is él.
  Ha ön is ott lakik, akkor hogy fogadta volna, ha a szomszédságában egy ilyen “üzem” létesülne a tudta, véleménye nélkül?!
  F.Szilárd

 • Szerencsétlenek

  Azért tüntetnek, hogy ne ellenőrzött körülmények között legyen átvéve a hulladék, inkább szórják a bokrok alá meg az árokba. Hihetetlen, milyen egyszerű emberek vannak…

 • Dr. House

  Bergman!
  Sejtésem szerint azt akarták megmutatni neked és a többieknek, hogy mi is az a hulladékudvar! Mert hogy ilyen van már Pécsen. Csak, hogy fogalmad legyen arról, mi ellen is tiltakozol. De az esőben ázni és üvöltözni persze nagyobb buli.

 • Bergman

  Mit akartak azzal a busszal ott? Nem városnézésre mentünk oda, azért nem mentünk el sehova semmit megnézni! Azt akarjuk tudni, ott mi épül!

 • Bertalan

  Toller László 2005. augusztus 23-án döntötte el SAJÁT MAGA, közgyűlési felhatalmazás NÉLKÜL, hogy itt Póstavölgyben legyen ez a szeméttelep. Köszönjük!

 • Drága Eszter

  Az Eperfás útra miért nem tetszett elmenni körülnézni? Akkor láthatta volna, mi ellen is “tiltakozik” Ön és a többiek. Hogy értse, ha nincs ilyen hulladékudvar, akkor az elromlott hűtőt, mikrót, tv-t, ágymatracot az Ön háza elé fogják ledobni illegálban az éj leple alatt. a hulladékudvar nem szeméttelep. tessen már körülnézni és tájékozódni, mielőtt tüntetni tetszik valami ellen.
  M. András

 • Rádiné Tóth Eszter

  Én ott voltam. Sajnálom, ha ez jött le egy közvélekedést befolyásoló “tollnoknak”, de mivel az eső ellenére mi hét utánig maradtunk az észrevételem a következő:
  -Nem tudjuk, (most sem) hogy mi épül itt, mert bár évtizedek óta itt lakunk, a kihelyezett tábla volt az első tájékoztatás ez ügyben.
  -A kiküldött mérnöknek nem volt felhatalmazása arra, hogy minden felmerült kérdésre válaszoljon, mert Ő a leendő üzemeltető nevében jött el, a projekt nyertes Önkormányzati társulás nem képviseltette magát!
  -igen, voltak -oda nem illő- hangos megszólalások, de a többség a kérdései miatt jött, nem zavart kelteni.
  -Annyit azért megtudtunk, hogy nem 2005.-ben, hanem (ott elhangzott) 2003-ban dőlt el, hogy itt lesz egy”Hulladékudvar”, felkészült helybéliek viszont jogszabályokat idéztek, hogy a megnevezés mit takar…
  -Ami elhangzott, sem megnyugtató, sem kielégítő információ nem volt, így folytatása következik