Nem tudni, hogy hányan és hol sztrájkolnak majd Baranyában

Bár már idejekorán meghirdette a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a sztrájkot, egyelőre még a baranyai vezetés szerint is nagyon kevesen akarják a munkát beszüntetni. Mindössze 3-4 helyen lehet sztrájk, de még azt sem tudni, hogy ezek kisebb településeket érintenek, néhány hivatalt, vagy csak 3-4 embert. 

hirdetés

A szakszervezet három éven belül ötven százalékos béremelést szeretne elérni a kormánytól az önkormányzati és állami tisztviselők részére. Az érdekképviselet szerint ők többször próbáltak tárgyalni a kabinettel az ügyben, s bár meg is indult az egyeztetés, a párbeszéd augusztusban félbeszakadt. Most a követeléseik nyomatékosítása érdekében január 12-re és 15-re hirdettek meg sztrájkot.

Kosztolányi György, az MKKSZ Baranya megyei titkára elmondta, Baranyában háromszázhúsz bejegyzett tagot számlál a szervezet, ebből mintegy százhetvenen vannak valamelyik önkormányzat alkalmazásában.

Szerinte a megyében 3-4 helyen biztosan lesz sztrájk, pontos számot viszont egyelőre nem mer mondani, előtte még nem ismertek a hajlandósági felmérések eredményei. A papírokat először a fővárosba küldik, onnan kapja meg a baranyai képviselet azokat.

Arra sem tudott pontos választ adni, hol és melyik településekben, milyen hivatalokra értette a 3-4 helyszínt és miért pontosan ez a szám, ez csupán az ő “becslése”.

Ennek ellenére azt mondta, hogy teljes munkahelyi kollektívák lehetnek érintettek a sztrájkban, hiszen ahol legalább egy szakszervezeti tag dolgozik, ott már lehetőség van részt venni az akcióban a többieknek is – tagságtól függetlenül. Hozzátette: ahol a sztrájkhajlandóság meghaladja az ötven százalékot, ott van lehetőség a tiltakozásra.

Ha nem lesz eredménye a januári kétnapos sztrájknak, februárban újra beszüntetnék a munkát – szögezte le.

Hirdetés