Nem tudni, mennyiért utaztak Brazíliába

A Pécsi Tudományegyetem közleményben reagált arra, hogy egy hatalmas, 18 fős delegációval mégis miért kell 3 hétig a napsütéses Brazíliában vadászni a leendő hallgatókra, miközben itthon embereket rúgnak ki az intézménytől.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem hosszú távú érdekeivel magyarázzák, hogy miért kellett három hétre kiutaztatni egy 18 fős csoportot Brazíliába, miközben az egyetemen nemrég épp a szűkös pénzügyi keretekre hivatkozva jelentettek be csoportos létszámleépítést – írja az Index.hu.

Brazil út, Facebook

A rektor által vezetett delegációnak – amellett, hogy ellátogathatott a Rio de Janeiróban rendezett négynapos Tudomány Világfórumára – azt tűzték ki feladatul, hogy brazil hallgatókat csábítsanak Pécsre.

A lap szerint az egyetemi dolgozókat feldühítette, hogy a szerencsés résztvevők, akik között több HÖK-ös vezető, és hallgató is van, az intézmény anyagi forrásait is megterhelve járhatják be Brazíliát, miközben az Állam- és Jogtudományi Karon néhány héttel korábban csoportos létszámleépítést jelentettek be.

Az írás azt is megpendítette, hogy jövőre bizony rektorválasztás is lesz, amelyben szerepet játszhatnak a hallgatói önkormányzat tagjai is.

A PTE reggel közleményben reagált, amelyben azt fejtegetik, hogy mennyire fontos volt az út az universitas jövőjét illetően, és “számos” brazil hallgató jön majd, ám arról továbbra sem beszélnek, hogy pontosan mennyibe került mindez. Egyébként  a PécsMa.hu is kérdéseket tett fel ez ügyben, amikre szintén nem válaszoltak.

A PTE közleménye: 

“Az Index hírportálon a mai napon megjelent cikkel kapcsolatban, mint a Pécsi Tudományegyetem brazíliai delegációjának vezetője, nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, fontosnak tartom, hogy reagáljak a leírtakra.

A Campus Hungary program keretében valóban egy 18 fős pécsi delegáció vett részt a World Science Forumon. Mint ismeretes, a brazil kormány egyik hosszú távú célkitűzése a felsőoktatási intézmények nemzetközi beágyazottságának mélyítése, a kapcsolatok szélesítése, bővítése. A tervek szerint a közeljövőben 1500 hallgató fogja Magyarországon folytatni tanulmányait, és a brazil felsőoktatási intézmények is nagy számban fogadnak külföldi diákokat. Részletesebben a Magyar Tudományos Akadémia honlapján lehet olvasni erről: http://mta.hu/mta_hirei/magyar-egyetemistakkal-talalkozott-rio-de-janeiroban-palinkas-jozsef-az-mta-elnoke-133120/

A fenntartó minisztérium preferált célja egybecseng a brazil kormányéval: a hazai felsőoktatás résztvevői erősítsék nemzetközi kapcsolataikat, és minél több külföldi hallgató válassza a magyar egyetemeket felsőoktatási tanulmányaik lefolytatására, ezáltal jelentősen hozzájárulva a hazai intézmények gazdasági stabilitásához.

Annak érdekében, hogy az ösztöndíjprogram keretében a Pécsi Tudományegyetemen minél több brazil hallgatót köszönthessünk a közeljövőben, összesen 12 tárgyalást folytattunk, és több mint tíz tudományos előadást tartottunk 7 brazil egyetemen, Sao Pauloban és Rio de Janeiroban. A részletes beszámolót a delegáció hazaérkezése után természetesen mindenki számára elérhetővé, nyilvánossá tesszük az egyetem honlapján. A delegáció összeállításánál törekedtünk arra, hogy valamennyi tudományterület képviseltesse magát, mind a társadalom-, mind a természettudományok köréből, valamint hogy legyen graduális- és posztgraduális hallgató, óraadó oktató, tanársegéd, egyetemi docens és professzor is a delegáció tagjai között.

A kiutazás részben Campus Hungary támogatásból, részben valamennyi résztvevő jelentős hozzájárulásából, részben pedig a PTE képviseletében érdekelt szervezeti egységek támogatásából valósult meg, amelyek jelentős része címkézett pénz, tehát elsősorban az egyetem nemzetközi kapcsolatainak építésére, erősítésére szolgálhat.

Fontos hangsúlyozni, hogy Bódis József rektor kiutazása egyetlen fillérjébe sem került az egyetemnek, hiszen ő a Magyar Rektori Konferencia küldötteként, meghívottként utazott ki, így az az állítás is felháborító, hogy a rektorválasztáshoz bármilyen módon kapcsolódna a World Science Forumon való részvétele.

Tekintettel arra, hogy a Brazíliában folytatott tárgyalások eredményesek és előremutatóak voltak, hiszem, hogy a delegációnknak köszönhetően számos brazil hallgatót köszönthetünk a közeljövőben egyetemünkön, és így utólag bőségesen megtérül a Pécsi Tudományegyetem számára a befektetett energia és anyagi támogatás.

Pécs, 2013. november 29.

Prof. Dr. Komlósi László

nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes

Pécsi Tudományegyetem”

 • SÜRGI

  CSALODTUNK BENNED JÓSKA.

 • SÜRGI

  CS

 • Anonym

  tesztelek

 • kicsiati

  A többi magyar felsőoktatási intézmény hogy-hogy nem vette észre ezt az óriási lehetőséget? Csárterrel tuti olcsóbb lett volna ha összeszervezik.
  Kicsit komolyabbra fordítva: Ez egy jutalom, és motivációs utazás.

 • Bokito

  Brazíliában sokkal jobb egyetemek vannak mint nálunk. Fel nem foghatom miért jönne egy Zs-kategóriás közép-európai szemétdombra egy portugál anyanyelvű diák.

 • érdekes

  Érdemes elolvasni az egyetem hírét is, nagyvonalúan, nagyképűen és pofátlanul írnak arról, hogy mi a szöszt műveltek odaát. elég jól indul, sok sok munka, majdnem mindennap van valami rohadt komoly tárgyalás. de hát aztán 19 és 29 között csak 23-án volt “egy kötetlen beszélgetés”, és itt más nem tudtak mit hazudni. Mit csináltak ott 10 napig??????

  November 19-én került sor az első egyetem látogatásra Rio De Janeiroban. Az UERJ (Universidade do Estado do Rio de Janeiro) vezetőivel való találkozó, és az egyetem megtekintése szinte egy teljes napot ölelt fel, és több karra kiterjedő egyeztetések történtek. Másnap Prof. Dr. Koller Ákos tartott előadást az egyetem Orvostudományi Karán, amelyen a brazil kutatókon és hallgatókon túl csoportunk tagjai is részt vettek.

  A World Science Forum helyszínén november 23-án rövid, kötetlen beszélgetést folytattunk Prof. Dr. Pálinkás Józseffel a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, és Prof. Dr. Bódis Józseffel a Pécsi Tudományegyetem rektorával, aki a Magyar Rektori Konferencia küldötteként érkezett a városba. A négy napos konferencia a Magyar- és a Brazil Tudományos Akadémia együttműködésében jött létre, előadói közt akadémikusok, miniszterek, világcégek rangos szakemberei egyaránt megtalálhatók. A következő napokban csoportunk tagjai a konferencia előadásait látogatták, a délutáni párhuzamos szekciókból saját tudományterületüknek megfelelően válogatva. Az előadások alapvetően globális kérdéseket és problémákat érintettek többek közt az oktatás, a környezetvédelem, az egészségügy területén. Hallhattunk kitűnően megszerkesztett előadást Deog-Seong Oh professzortól a minőségi felsőoktatás szerepéről az egyes országok gazdasági életében, és provokatív kérdéseket felvető beszédet Umar Buba Bindir kutató intézet vezetőtől, a kutatók szerepéről Nigéria gazdasági innovációiban. Csoportunk vezetői a konferencia második napján látogatást tettek a PUC-Rio egyetemen. A látogatás rendkívül eredményes volt, a brazil egyetem képviselői kiterjedt, több kart is érintő együttműködésbe kívánnak fogni a Pécsi Tudományegyetemmel.

  November 29-én az Léo da Rocha Ferreira úrral, az UERJ Társadalomtudományi

 • Ajánlom ezt is
 • ArGomentum

  Én ott vagyok elakadva,hogy miért nem az országot elhagyó,külföldön tanuló hallgatókat célozzák meg,és hívják vissza az itthoni egyetemekre.GRINCS megjegyzése nagyon ott van “. A pécsi egyetemen köztudomásúlag kiváló a portugál nyelvű alapképzés.” 🙂

 • csak gondolkodok

  Persze ilyenkor mikor pozitív híreket olvas az ember, akkor sem azt látja meg, hogy kölcsönösen előnyös nemzetközi kapcsolatok épülnek, amik majd a kutatás terén előnyt jelentenek az egyetem számára, hiszen csak körül kellene nézni. Tudományba történő befektetések sora történt az utóbbi években Pécsett, ami nyilván vonzóvá teszi bel- és külföldön is mind az adott egyetemet választó hallgatók, mind esetleg hazánkba jövő kutatók számára a régiót. Ettől lesz versenyképes a képzés is. És mellesleg olyan külföldi hallgatók jönnek ide majd, akik képzését nem a mi államunk állja, így úgymond “nyereségesebb” irányba görbíti a költségvetési mérleget.
  Rosszmájú meg irigykedő megjegyzések pedig mindig lesznek, de ez sajnos enyhén letargiába fúló hazai emberi mentalitás hátulütője.
  És lehet elbocsátásokon keseregni, mert persze az adott személyek számára tragédia. De sajnos piac társadalmat élünk és meg lehetett figyelni a felvételikkor, hogy hol hány államilag finanszírozott helyet hirdettek meg anno. Én az említett jogi karon nem igazán emlékszem, hogy lett volna ilyen. Ez valószínűleg a jogi irányba történő erőteljes túlképzésnek volt köszönhető. A piac telítődik az adott diplomásokkal, nincs szükség annyi hallgató képzésére az adott ágazatban, így nyilván, hogy az oktatók és személyzet is leépítésre kerül. Na de kérem, ez hány és hány piac viszonyok uralta vállalatnál történik ugyanígy? Többnél, mint amennyi jól esik.

 • Bognár Andrea

  Rektor úrnak és az egész delegációnak szívből gratulálok!Nem kell foglalkozni a sok rosszindulatú megjegyzéssel!Fulladjanak meg az irigyek!További sok sikert!

 • Kérdés

  Ha nem került az egyetemnek pénzébe, akkor miért reméli azt a rektor helyettes, hogy megtérül a befektetett anyagi támogatás?
  Meglepő módon a hírek után az egyik küldött akit ismerek, eltüntette az útról feltöltött képeit (amik egyike sem előadásokról és találkozókról készültek)

 • öregpécsi

  Ha 18-an utaztak,akkor hol van 3fő??Mondjuk egy fotózott,de akkor is hiányzik 2fő,ők hol voltak??
  Soha-nak:tudod,hogy mely blogra léptél fel és mit írtál??

 • Irányi Ágota

  Gratulálok és további sok, szép sikert kívánok! (Csak azért is!!!!)

 • Mindig, mindenről

  az jut az eszébe, mint Mórickának. Tényleg, hogyan jönnek a szocik képbe, amikor a közismerten jobbikos HÖK-ösök utaztatásáról van szó közpénzen? Egy ilyen 3 hetes brazíliai turné kb 1 millió/fő. Különösen dühítő, hogy most amikor a felsőoktatási intézmények segge kilóg a gatyából.

 • Győző

  A 18 hallgatóra gondolsz?

 • Elég

  Hogy jönnek ide a szocialisták?

 • Soha

  többet nem kérünk a szocialistákból. Sem az országban, sem a megyében, sem a városban!

 • Tamás

  A rektorválasztáshoz nem úgy kapcsolódik a dolog, hogy kinek a pénzén utazik a rektor! Ne nézzük már le a népet ennyire! Úgy kapcsolódik, hogy olyanokat utaztatnak, akik majd befolyásolni tudják a rektorválasztást! Világos, hogy ők olyan jelöltet támogatnak majd, akinek hálásak, vagy akitől még további kedvezményt, utazást remélhetnek.