Nem vicc, bemennek a piacok a munkahelyedre!

Hamarosan Pécsre is eljut  a Mozgó Piac, melynek lényege, hogy irodaházakba és céges székházakba települnek ki pár órára az őstermelők, így a dolgozók ebédszünetben, vagy cigiszünet helyett friss zöldségeket, gyümölcsöket vagy más háztáji termékeket vásárolhatnak egyenesen a termelőtől. 

hirdetés

Az ötletnek leginkább az időspórolás miatt van létjogosultsága  – mondja Botos Anikó, a Mozgó Piac szervezője – hiszen attól, hogy valaki sokat dolgozik, adott esetben túlórázik, még lehet igénye arra, hogy a hipermarketekben kapható élelmiszerek helyett friss, háztáji termékeket fogyasszon.

– Én magam is dolgoztam irodában, még a gyerekek születése előtt, így van személyes tapasztalatom. Idő hiányában a hasonló gondolkodású kollégákkal elosztottuk, hogy ki, mit, honnan tud beszerezni, és ha mondjuk valaki elment házi csirkéért, akkor hozott a másiknak is, és fordítva. Ebből jött az ötlet: miért nem lehetne ezt szervezetten csinálni – mesélte Botos Anikó.

gasztro piac3
A termelői piacokon nagy sikere van a sajtoknak is
[note note_color=”#8bcf87″]A Mozgó Piac, mint új értékesítési csatorna Magyarországon egyedülálló, de az ötletgazdák külföldi példákról sem nagyon tudnak. Más országokban, főleg tőlünk nyugatra a termelői boltok a jellemzőek, így valószínűleg nincs is szükség arra, hogy az őstermelők kitelepüljenek az irodaházakba, cégekhez.[/note]

A kezdeményezés a fővárosban indult még márciusban, és azóta is sikerrel működik. Egy-egy munkahelyen jellemzően kéthetente, havonta szerveznek piacot, a résztvevő őstermelők létszáma pedig 80-100 fősre duzzadt – bár egy-egy munkahelyre hely hiányában azért nem megy el minden kofa.

tükepiac (37)

Pécsett június 19-én, csütörtökön lesz először Mozgó Piac a Fészek Irodaházban, egyelőre 7-10 termelővel. Az ottani cégnél  szívesen éltek a kezdeményezés adta lehetőségekkel. Egy  pécsi és egy  Pécs környéki őstermelő megy árulni portékáját; Turi László csírákkal, és élő ételek (nyers zöldségekből és gyümölcsökből készült különleges élelmiszerek)  készítésével foglalkozik, Keserű Zoltán pedig tojásokat termel. Mindketten családi gazdaságban dolgoznak, járnak helyi piacokra és vannak visszatérő vásárlóik. Tapasztalatuk szerint egyre több pécsinek van igénye arra, hogy személyesen találkozzanak az élelmiszerek termelőivel, készítőivel, hogy meg tudják kóstolni a megvásárolandó alapanyagokat, és fontos számukra, a termék származási helye. Sokan ugyanakkor időhiány miatt nem jutnak el a piacokra, még akkor sem, ha a városban szerencsére egyre több van belőlük.

Épp ezért a kezdeményezés szervezői a jövőben szeretnék tovább népszerűsíteni a Mozgó Piacot mind az őstermelők, mind pedig a helyi cégek, irodaházak körében.

Ön szeretné, ha megtámadnák a munkahelyén a kofák?

Eredmények

Loading ... Loading ...