Nemes Balázs: a Momentumra adott voksok gyengítik legjobban a Fideszt!

Egy bonyolult matematikai képletre támaszkodva hirdeti magát a Momentum: Csóka Endre matematikus egy dolgozatában azt mutatta ki számos diagramon, függvényen és mérésen keresztül, hogy a rájuk leadott szavazat éri a legtöbbet a Fidesz ellen.

Egy matematikai modell szerint azzal gyengíthetik a leginkább a szavazók a kormánypártot a közelgő választásokon, ha a Momentumra szavaznak, vagy azokra a kispártokra, akik az öt százalékos bejutási küszöb környékén táncolnak.

Nemes Balázs, a párt egyik pécsi képviselőjelöltje szerint ez azt is jelenti többek között, hogy így nem vesznek el azok a szavazatok, amiket a szerényebb minipártokra adhatunk le.

Elmondta, ha egy kisebb pártot a küszöb közelében mérnek, a leadott szavazat akkor éri a legtöbbet. Hiszen ha egy biztosan bejutó pártról beszélünk, a rájuk leadott szavazatok száma egy pluszmandátumhoz segíti őket. Viszont ha egy olyan párt kapja őket, ahol kockázatos a parlamentbe kerülés, bejutás esetén a bonyolult számítási képlet több mandátumhoz vezethet – ergo felértékelődik minden voks jelentősége.

Így attól a párttól vesz el leginkább mandátumokat, aminek a legnagyobb arányú a többsége – ez pedig a jelenlegi mérések szerint a Fidesz.

Nemes Balázs szerint nem vesznek el a kis pártokra leadott szavazatok

– A dolgozat azt a gyakran hangoztatott téves állítást is megcáfolja, miszerint a kis pártokra leadott szavazatok elvésznek. Ez egyszerűen nem igaz – mondta. Nemes Balázs szerint ugyanakkor nem várnak ezáltal több szavazatot, nem így akarnak több szavazót a saját oldalukra csábítani.

– Mi a saját programunkra támaszkodunk elsősorban – szögezte le.

hirdetés

Hirdetés