Német delegáció vendégeskedik Pécsen

Két év elteltével csütörtökön 24 fős delegáció érkezett Pécs testvérvárosból, Fellbachból. A német vendégeket Csizi Péter, Pécs alpolgármestere köszöntötte pénteken a városháza dísztermében, majd a fogadást követően a várost is megmutatta a fellbachiaknak.

hirdetés

A pénteki fogadáson Csizi Péter német nyelven köszöntötte a testvérvárosból érkezett nyugdíjasokat, később azonban már tolmács segítségével mesélt nekik Pécs múltjáról, jelenéről, jövőjéről és érdekességeiről.

– Talán a legfontosabb időszak és feljegyzési pont a kereszténység megjelenése Pécs városában, ami nagyon erősen jelen volt és van a városban – kezdte beszédében az alpolgármester.

Kiemelte, hogy az ókori kereszténységnek vannak olyan jelei, amik ma a világörökség részét képezik. Ezt követően a városi püspökségek megjelenésének jelentőségéről beszélt, majd hangsúlyozta, hogy 1367-ben Pécs városában indult az ország első egyeteme.

– Azóta is Magyarország egyik legerősebb egyetemével rendelkezünk, ezen felül az 1367-es dátum azért is fontos számunkra, mert az alapítás napja, szeptember elseje Pécs város napja is egyben – fogalmazott Csizi.

Csizi Péter köszöntötte a német vendégeket

Elmondta, hogy a 19. századra egy nagyon erős, anyagilag is jelentős potenciállal rendelkező polgárság jött létre Pécsen. A legismertebb neveket, Zsolnayt, Hamerlit és Angstert említette meg a német vendégeknek. Emellett meghatározónak nevezte még a bányászatot, ami a kilencvenes évek első felében megszűnt.

– Az Európa Kulturális Fővárosának éve, 2010 szintén nagyon fontos a pécsiek és a város életében, ennek köszönhetően ugyanis megújult a teljes belváros, új intézmények jöttek létre – tette hozzá az alpolgármester.

Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kulturális fronton és az oktatás területén Pécs visszaérkezett a dicső múlt színvonalára. Úgy véli, hogy a ma működő intézmények európai színvonalat biztosítanak. A munkahely-teremtést, a gazdaságot és az ipart tekintve azonban szükség van még fejlődésre.

A fellbachi delegáció egyébként hat napot tölt a városban, ami alatt számos programmal kedveskedik neki a város és a házigazda nyugdíjas egyesület.