Német világcég költözik Pécsre!

Újabb német nagyvállalat nyit SSC-központot a baranyai megyeszékhelyen: a Viessmann-csoport terjeszkedik Pécsett, ez a cég a világ egyik vezető fűtési és hűtési rendszerek gyártója.

Pécsett nyitja meg idén októberben a Viessmann-csoport SSC szolgáltatóközpontját, jelentették be kedden.

– A termelés után szolgáltatási tevékenységét is Magyarországra hozza a német Viessmann-csoport, a pécsi 533 millió forintos beruházáshoz a magyar kormány 106 millió forint támogatást biztosít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. Szijjártó Péter hozzátette: a beruházással 50 új munkahelyet is létrehoz magasan kvalifikált emberek számára a fűtési, hűtési és ipari hőszolgáltató rendszerek egyik nemzetközileg is vezető gyártója.

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter ismertette a beruházást

Michael Weber, a Viessmann üzleti támogató központjának vezetője elmondta, a pécsi szolgáltatóközpontból szerviz-támogatást és tanácsadást nyújtanak először német, majd nemzetközi ügyfeleknek.

Csizi Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kiemelte, ma már több mint ezren dolgoznak a pécsi szolgáltatóközpontok valamelyikében, és a mostani bejelentés is mutatja, jól vizsgázott a város a befektetések vonzásában.

Beck Andor, Decsi István és Michael Weber Pécsett mondta el a részleteket

– Pár éve, amikor kimondtuk azt, hogy SSC, sokan nem is tudták, hogy mit jelent ez a szó, és csak néhány tucatnyian dolgoztak ebben az ágazatban Pécsett – vázolta Decsi István alpolgármester a beruházásbejelentés pécsi sajtótájékoztatóján. Az alpolgármester hangsúlyozta, az Elcoteq bezárása utáni sokkhelyzetben született az a döntés, hogy Pécsnek támogatnia kell az SSC-k, a szolgáltatóközpontok ide települését, hiszen a városnak minden adottsága, lehetősége megvan ehhez. Mára már ezres nagyságrendben dolgoznak ebben a szektorban magasan képzett, nyelveket beszélő szakemberek Pécsett. A cél az, hogy minél több fiatal tudjon Pécsett maradni, lehetőséget találva az elhelyezkedésre – a Viessmann pécsi beruházása egy újabb mérföldkő ezen az úton.

Beck Andor, a Viessmann-csoport hazai leányvállalata, a Viessmann Technika Dombóvár Kft. ügyvezetője elmondta, 6 város versengett azért, hogy hol legyen a cég szolgáltatóközpontja. Pécs mellett szólt a több mint 22 ezer hallgató az egyetemen, illetve az, hogy kedvező a némettudással rendelkezők aránya a régióban, a város kiváló ipari parkkal és szolgáltatásokkal rendelkezik, valamint azokkal az ingatlanokkal, amelyekben várhatóan 2017 őszén megkezdhetik a szolgáltatásnyújtást.

– Pécs kiemelkedett a mezőnyből – fogalmazott Beck Andor ügyvezető, aki hangsúlyozta, Pécs üzleti környezete is kiváló volt a befektetéshez.

Pécsett már több mint ezren dolgoznak ebben a szektorban

A Viessmann idén októberben nyitja meg új pécsi szolgáltatóközpontját, mint elmondták, több helyszínt is megvizsgálnak, a közeljövőben kiderül, pontosan hol is lesz az új egység. Lapunk kérdésére Beck Andor elmondta, jelenleg 50 főt kívánnak alkalmazni, de a jövőben nem kizárt a létszámbővítés sem. Először a német nyelvterületet látják el műszaki háttértanácsadással, de egy-két éven belül bővíteni akarják az elért ügyfélkört. Június 20-án a Viessmann fórumot tart az egyetem műszaki karán, ahol a leendő munkavállalók is információkat kaphatnak a lehetőségekről.

Mi az az SSC?
Az SSC a shared service center angol kifejezés rövidítése, ami multicégek kiszervezett feladatait ellátó szolgáltató központot takar. Általában felsőfokú végzettségű és több idegen nyelvet beszélő munkavállalók dolgoznak ezekben a centrumokban, jellemzően az átlagosnál magasabb bérért. Pécsett jelenleg az IT Services Hungary több száz embert foglalkoztat szolgáltató központjában.