Nemsokára beköszönthet a pécsi síszezon?

A mecseki sípályán már minden adott egy jó síeléshez, leszámítva a havat. Ha viszont megjön az első igazi hó, megindulhatnak a síelők, a sífutók, és a sítúrázók is. 

hirdetés

Ha bejönnek a meteorológiai jóslatok, a Mecsekben január 8-án vasárnap már eshet hó, ami jó hír azoknak, akik már tűkön ülve várják a pécsi síszezon kezdetét, vagy legalábbis a lehetőséget, hogy végre – ha nem is hosszú ideig – csúszkálhassanak egyet a hegyen.

Nemsokára beindulhat a szezon!
Nemsokára beindulhat a szezon!

Farkas Péter, a PVSK Sí Szakosztályának vezető-helyettese lapunknak elmondta, hogy természetesen nagyon várják már a havazást, noha egyelőre úgy tűnik, hogy vasárnap még csak kevés hó fog hullani. Inkább a jövő hét elején lehet komolyabb hóesésre számítani – folytatta –, ami már a síelőknek is elégséges lesz a sportoláshoz. A sírajongó pécsiek és Pécs-közeliek számára egyébként egy évben átlagosan 30 nap adatik meg a sportolásra.

Nem tart sokáig a szezon, de legalább intenzív
Nem tart sokáig a szezon, de legalább intenzív

Jó hír, hogy a terep készen áll, a szükséges előkészületek megtörténtek: a TV-torony lábától induló pályát lekaszálták, akadálymentesítették, és a tavaly felújított – biztonsági leállítógombbal is ellátott – felvonó is üzemképes. Ezeket a munkákat a szakosztály tagjai oldják meg, segítségük nincsen. Minden adott tehát a síeléshez, már csak egy valami, hó kell.

Kérdésünkre Farkas Péter elmondta, hogy a tavalyi, gyengén sikerült szezon után idén nagyon reménykednek abban, hogy a hóhiány, vagy a gyorsan melegedő hőmérséklet nem fogja ellehetetleníteni a síelni vágyók kikapcsolódását és sportolási lehetőségüket. Ha lesz hó, akkor a síszakosztály 30-40 tagját mindenképp várják a Mecsekre. A hétköznapi látogatottság egy szezon alatt egyébként nagyjából 15 fő szokott lenni naponta – mondta a szakosztályvezető-helyettes. Hétvégente viszont ennek a duplájára is lehet számítani.

-Nem tűnik soknak ez a szám, de mi már ennek is nagyon örülünk, hiszen az elmúlt évekhez képest nagy fejlődést jelent ez, és remélhetőleg idén még többen leszünk – tette hozzá Farkas Péter.

Nem egyszerű egy hóágyút a Mecsekre rakni
Nem egyszerű egy hóágyút a Mecsekre rakni

Lehetne hóágyút üzemeltetni a mecseki pályán? Kérdésünkre a szakosztályvezető-helyettes elmondta, hogy egy ilyen gép működtetéséhez nem csak hideg, hanem rengeteg víz is szükséges, és nem is akármilyen: 2 fokos víz. Ilyen vizet csak víztározóból lehet nyerni, a városi hálózatból nem. Így tehát a pécsi pályán nagyon nagy stratégiai összefogás és munka kellene ahhoz, hogy egy ilyen milliós nagyságrendű hóágyút beüzemeljenek, víztározóval egyetemben.

És vajon lehet máshol síelni a városban? Régen lehetett, körülbelül két évtizede ugyanis nem csupán a Misina volt az egyetlen hivatalos, felvonós baranyai sípálya. Volt egy pálya ugyanis Máriakéménden és egy Mánfán is, de mindkettő bezárt a ’90-es években. A mánfait tulajdonosa magántulajdonba adta, és noha engedélyezte, hogy továbbra is sípályaként működjön, ez mégsem történt meg. A 2000-es évek elején egy vállalkozás keretében újra fel akarták éleszteni ezt a pályát, de a benyújtott pályázattal nem nyerték el a fejlesztéshez szükséges összeget. Azóta is üresen áll ez a terület.

Maszek síelők ugyanakkor akadnak a városban – mondta Farkas Péter. A Remeterét környékén is szoktak síelni páran, de vannak akik a behavazott pécsi- és Pécs-közeli dombokban is a síelési lehetőséget látják. Emellett sok sífutó (ez 20-30 embert jelent maximum) is kivonul a havas hegyre, és pár sítúrázóval is lehet találkozni a Mecsekben.