Nemzetiségek Házát terveznek Pécsre

Komolyabb figyelem juthat a nemzetiségekre a következő időszakban Pécsen, ezért a Pécsi Hírek is önálló rovatban igyekszik bemutatni azokat a színes programokat, amelyek nemcsak a kisebbségek tagjainak, de minden városlakóhoz szólnak. Hári József önkormányzati képviselő, a város Nemzetiségi Tanácsvezetője azt szeretné, ha a jövőben önálló kulturális teret kapnának a nemzetiségek.

hirdetés

Az új rovat, amely a következő hetektől található meg lapunkban, sorra veszi a nemzetiségek kulturális programjait, amelyek a tervek szerint mindenkinek szólnak Majd. Hári József emlékeztetett rá: a pécsiek közel tíz százaléka vallja magát német, horvát, horvát, bolgár, görög, szerb, ruszin, örmény, lengyel vagy ukrán nemzetiségűnek, s sokan nem is tudják, milyen különleges programjaik vannak.

Több figyelmet kapnak - Képünk a horvátok EU-s csatlakozása idején szervezett városi ünnepségen készült
Több figyelmet kapnak – Képünk a horvátok EU-s csatlakozása idején szervezett városi ünnepségen készült

Beszámolt arról: fontos, hogy a várost színesítő kultúrák fennmaradjanak, ezért időről időre érdemes beszélni a nemzetiségekről. Kiemelte, hogy Pécsen példátlan békességben él egymás mellett tíz nemzetiség a magyarsággal, így a kultúra városa egyben a kultúrák városa szlogenre is rászolgált.

A tanács vezetője most azon dolgozik, hogy egy tető alatt új közösségi tér is létrejöjjön a nemzetiségi kultúrák átadására. Állami, önkormányzati, de lehetőség szerint uniós forrásokat is megszerezne, hogy a Bóbita Bábszínház korábbi épületében létrejöhessen a Nemzetiségek Háza.

Hári: létre kell hozni a Nemzetiségek Házát Pécsen
Hári: létre kell hozni a Nemzetiségek Házát Pécsen

– A kultúra ápolása a nemzetiségek fennmaradásának egyik alapja, ezért abban is bízunk, hogy a következő időszakban mind többen érzik fontosnak, hogy felvállalják hovatartozásukat, egyben ezt az önkormányzati választásokon való részvételükben is foganatosítsák – fejezte ki reményét Hári.