Nemzetközi tantárgyverseny kezdődött Pécsen!

Tizedik alkalommal rendezik meg az Apáczai Csere János Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra nemzetközi tantárgyversenyt, mely rendezvénynek idén másodszorra ad otthon Pécs. Az eseményen a magyar középiskolás diákok mellett kárpátaljai és erdélyi diákok is nagy számban vesznek részt. A verseny csütörtöki megnyitóján Őri László alpolgármester köszöntötte a tanulókat. 

hirdetés

Dr. Beke Gyula, a PTE rektorhelyettese kiemelte az eseményen, hogy a város és az egyetem életében is fontos jelentőséggel bír ez az év, hiszen 2017-ben ünnepli a Pécsi Tudományegyetem a 650. évfordulóját. Az esztendő keretében számos kulturális programra kerül sor, az Apáczai verseny is egyike ezeknek az eseményeknek.

A diákokat dr. Nagy Éva, a magyar nyelv és irodalom oktatásáért felelős szaktanácsosa is köszöntötte, hangsúlyozta, hogy nagy öröm a magyar nyelv, irodalom és kultúra népszerűsítését hivatott tantárgyversenyt az anyaországban, ezen belül is Pécsen tartani.

Őri László, alpolgármester is sok sikert kívánt a nemzetközi tantárgyverseny résztvevőinek. Kiemelte, hogy rendkívüli bátorság kell ahhoz, hogy a diákok kisebbségi sorban is – legyen szó Kárpátaljáról vagy Erdélyről – tudatosan vállalják, hogy magyar iskolába járnak, a magyar nyelv és irodalom, kultúra jegyében képzik magukat. Őri László példaértékű missziónak nevezte a határon túli diákok, családok, magyar kultúra iránt mutatott érdeklődését.

A versenyen – többek között – a diákok Szabó Magda regényeiről adnak számot a péntek délelőtti írásbeli fordulón.